Nutritionens betydelse för att hjälpa till att bekämpa cancer

July 1

När cancer är närvarande, både den och dess många behandlingar kan ha en betydande inverkan på din förmåga att ta in näringsämnen och på din bodyâ € s förmåga att metabolisera dem, vilket kan leda till undernäring. När du blir undernärda, avböjer din bodyâ € s förmåga att fungera ordentligt och ditt immunförsvar minskar, vilket kan göra det svårt att kämpa mot en infektion under cancerbehandling.

Inte överraskande, är undernäring vanligt i inställningen cancer. Studier har visat att 80 procent till 90 procent av personer med cancer har tecken och symtom på undernäring, och National Cancer Institute (NCI) visar att så många som 20 procent till 40 procent av personer med cancer kan dö av undernäring eller dess associerade komplikationer . Skrämmande, eller hur?

Per definition är näring vetenskapen om hur kroppen intar, smälter, absorberar och metaboliserar näringsämnen. Cancer och dess behandlingar kan påverka en eller alla av dessa steg att mat måste gå igenom för att ge näring åt cellerna i din kropp.

Detta kan orsakas av en fysisk fråga, till exempel lokalisering av cancern, eller genom ett biologiskt eller metabolisk förändring, såsom aptitförlust från en behandling eller ökad produktion av cytokiner (proteiner som bär meddelanden mellan celler, som reglerar cellfunktion) .

Här är några exempel på hur cancer och dess behandlingar kan hindra förtäring, matsmältning och absorption av näringsämnen och orsaka metabola utmaningar:

 • Förtäring utmaningar: Cancer och dess behandling kan påverka din förmåga att konsumera näringsämnen i ett antal olika sätt. Beroende på platsen för cancer, kan det vara svårt för mat eller vätska för att komma från munnen i matsmältningsorganen.

  Exempelvis kan placeringen av en huvud-och halscancer göra det svårt att tugga och svälja matar; kirurgi, kemoterapi och strålning mot cancer kan göra det svårt att få mat och vätska från munnen i matsmältningsorganen.

  Cancer kan också orsaka att kroppen producerar cytokiner för att försöka bekämpa cancern. När dessa föreningar produceras i mycket stora mängder, kan de orsaka en minskad aptit. Cancerbehandlingar kan också leda till anorexi och orsaka en förlust av aptit, vilket gör det svårt att konsumera tillräckligt med mat för att få tillräcklig näring.

  Dessutom kan cancer och dess behandlingar orsaka en mängd andra frågor som kan påverka äta, till exempel ont i mun eller hals, smak och / eller lukt förändringar, och trötthet.

 • Matsmältning och absorption utmaningar: Uppslutning är den process genom vilken mat är fysikaliskt och kemiskt bryts ned och omvandlas till en substans som är lämplig för absorption och assimilering i kroppen. Många cancerrelaterade faktorer kan göra det svårt att smälta och ta upp näring.

  Till exempel, kan cancer orsaka mag-tarmkanalen för att bli blockerad eller blockeras så att mat och vätska canâ € t brytas ned eller absorberas. I sådana fall kan näring behöva tillhandahållas intravenöst eller genom ett inmatningsrör tills hindret har åtgärdats.

  Olika cancerbehandlingar, särskilt kemoterapi och / eller strålning till buken, kan ibland orsaka laktosintolerans, även om det inte fanns några tidigare problem smälta mjölk och mjölkprodukter. Detta beror på att cellgifter och strålning, förutom undernäring, kan orsaka förändringar i de celler som bekläder mag-tarmkanalen, vilket gör normal matsmältning svårt.

  Laktos, sockret naturligt i mjölk, måste brytas ned av enzymet laktas i tunntarmen. Om laktas produktion påverkas av cancerbehandling, kan du behöva begränsa ditt intag av mjölk och mjölkprodukter under en period. Mjölk som har enzymet laktas läggas till den är tillgänglig, och du kanske kan tolerera det som ett alternativ.

  Cancer i magtarmkanalen kan göra det svårt att smälta och absorbera näringsämnen från mat, ett tillstånd som kallas malabsorption. Det kan bero på placeringen av cancer, eller det kan vara en bieffekt av den operation som används för att behandla den.

  Cancer i magsäcken, bukspottkörteln, gallblåsan, gallgången, och tunntarm ökar risken för att utveckla malabsorption av fett efter kirurgi. Fettupptag kan orsaka svår diarré och viktminskning från mängden kalorier som inte absorberas i blodet utan i stället förlorade i avföringen. I sådana fall kan pankreasmatsmältningsenzymer måste förskrivas för att möjliggöra nedbrytning och absorption av fett.

 • Metabola utmaningar: Metabolism är den kemiska process genom vilken levande celler gör energi tillgänglig. Samma cytokiner som kan minska aptiten kan också orsaka förändringar i ämnesomsättningen. Dessa förändringar kan påverka hur kroppen metaboliserar protein, kolhydrater och fett, vilket resulterar i en ökning av näringsbehov vid en tidpunkt när man äter kan vara svårt.

Som ni ser, det finns många sätt att cancer påverkar din förmåga att äta och använda näringsämnen. Men don € t låta detta lämna dig känslan besegrade. Det finns också många sätt att kringgå och hantera dessa frågor. Självklart, om du upplever en näring relaterad fråga eller en bieffekt som hindrar din förmåga att äta, se till att diskutera detta med din onkolog och behandlingsteam.