Vilka är de vanligaste ägglossning problem?

March 28

Ägglossningsproblem är en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor har svårt att bli gravid. De inte bara påverka fertiliteten, men kan också skapa andra problem beroende på typ, eller de kanske betyda underliggande medicinska frågor. Några av de vanligaste problemen som påverkar ägglossningen inkluderar polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), som kan orsaka oregelbunden eller sällan ägglossning. Andra villkor som kan påverka äggstocksfunktion innefattar låga nivåer av sköldkörtelhormon eller höga nivåer av prolaktin.

PCOS leder ofta till mycket oregelbunden menstruation cykler och tenderar att vara orsakade av att kroppen producerar högre än normala nivåer av androgener. Dessa kallas ofta "manliga" hormoner, men kvinnor producerar dem i små mängder. När förekommer i större mängder, androgener påverkar möjligheten för kvinnor att ägglossning på ett förutsägbart sätt, vilket innebär perioder kan vara oregelbunden eller ibland till och med helt frånvarande. Det finns några mediciner som kan behandla detta. P-piller kan hjälpa till att reglera cykler eller växelvis, med fertilitet mediciner kan hjälpa de kvinnor som försöker att uppnå graviditet.

Oregelbundna perioder till följd av ägglossningsproblem kan orsakas av andra än PCOS villkor, vilket resulterar i period oegentligheter inklusive små mängder sköldkörtelhormon eller höga halter av prolaktin. Båda kan försena eller stoppa den normala processen för ägglossning och gör perioder oförutsägbara, ibland orsakar kvinnor att ha betydligt färre perioder per år, eller med hypertyreos (höga halter av sköldkörtelhormon) mer frekventa sådana.

Ibland vissa beteenden kan leda till ägglossning problem. Kvinnor som är anorektisk eller bulimiker kan upphöra att ägglossning och har absolut inga perioder tills de har möjlighet att återuppta sundare matvanor. Idrottare kan också uppleva utsättning av perioder. Ska de vara att försöka bli gravid, kan de behöva skala tillbaka på tung träning tills ägglossning / perioder återuppta ett normalt schema.

Eftersom kvinnor ålder de har en större sannolikhet för ovariesvikt. Kvinnor bär alla "sina ägg i samma korg" så att säga, när det kommer till ägglossning. Med tiden kvinnor börjar få slut på ägg några år innan den totala klimakteriet börjar. På grund av det faktum att läkarna inte kan skapa nya ägg, detta är inte ett tillstånd som kan fixas. Kvinnor som önskar graviditet kan fortfarande nå den genom att använda donerade ägg om deras egna inte är lönsamt.

En annan vanlig orsak till ägglossningsproblem är tillfällig för de flesta kvinnor. Ibland under ägglossning, follikeln från vilken den bryter inte släppa ägget. Detta kallas för en follikulär cysta och de flesta kvinnor får några av dessa i sin livstid. De kan lätt ändra en cykel, men processen att ägglossning vanligtvis börjar igen nästa månad på motsatt äggstocken. Follikulära cystor avta väldigt ofta inom några månader och kvinnor kanske inte ens är medvetna om att de har haft en. De kan orsaka problem med ägglossningen för en enda cykel, och bör cysta kvar det kan skapa problem i framtiden, men de flesta gör inte och kommer inte permanent påverka ägglossningen.

Många ägglossningsproblem har specifika behandlingar. Om kvinnor har problem att bli gravid eller om de har oregelbundna eller obefintliga cykler, kan konsultera en gynekolog vara mycket hjälpsam. Kvinnor bör också notera att den kanske vanligaste av ägglossningsproblem kommer från den tiden i livet då stressen uppstår. Detta är tillräckligt för att fördröja ägglossningen kort eller att orsaka några oregelbundna cykler. När stressen minskar, kan ägglossningen återgå till mer regelbundna mönster.

  • En gynekolog hjälper kvinnor leder hälsosamt liv genom regelbundna kontroller och förebyggande vård.
  • P-piller kan användas för att reglera menstruationscykler.
  • Ett diagram av det kvinnliga reproduktiva systemet, inklusive äggstockarna.
  • En kvinna med oregelbundna menstruationscykler bör rådfråga sin gynekolog.
  • Follikulära cystor bildas oftast på äggstocken om den inte släpper ett moget ägg.
  • Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan vara en faktor i både ovulation och infertilitet.