Vad är Blåtåtelsläktet?

June 23

Blåtåtelsläktet är ett släkte som tillhör familjen Poaceae och stammen Gratioleae. Det finns två arter av lövträd gräs i denna genus. Arten Blåtåtel brukar kallas lila heden gräs, medan arten Blåtåtelsläktet arundinacea kallas högt heden gräs. Dessa gräs växer främst i Europa och Asien och används ofta som prydnadsträdgårdsväxter.

M. caerulea kan bli upp till 35 inches (90 cm) högväxt i full sol eller halvskugga. De trivs i väldränerad fuktig jord som är neutral till sur. Dessa gräs har blad som Arch brett och liknar fontäner. Från dessa fontänliknande högar dyker genomskinliga blommor som börjar grön, sväng lila-brun, sedan slutligen gulnar eftersom fabriken mognar. Den Blåtåtel är mångsidiga växter eftersom de kan användas för gränsplanering, som partner till perenner eller krukväxter för uteplatsen eller inomhus användning.

En annan populär sort är den brokiga heden gräset, eller Blåtåtel variegata, som har gröna och mjölkvita randiga blad som växer upp till 30 inches (75 cm). Bladen är typiskt omkring 0,3 tum (8 mm) brett och avsmalna till en tunn punkt. Dessa växter är långsamt växande, och det tar ungefär tre år för dem att nå maximal höjd, även när växer i idealiska förhållanden. Deras fina upprätt blommor med gula stjälkar och lila spikar komma ut under månaderna augusti till september. De kan vara attraktiva perenna gränser eftersom de är kompakta och deras blommor kan se ut som en skimrande spetsslöja när blåst av en lätt bris.

M. arundinacea, eller tall hed gräs har arching och smala blad som är 2 inches (5 cm) breda och sträcker sig upp till (1,2 m) 4 meter lång. Dessa gräs växer i klumpar, och dess transparenta gyllene blommor med långa, stjälkar upprätt blommar från juli till september. Deras blommor kan växa till en höjd av (2,5 m) 8.3 fot. Gräset kan självsådd i skuggan, men det kan inte göra det i full sol. De trivs bra under hela solen i svala klimat, men de behöver skugga och tillräckligt med vatten på varma platser.

Den Blåtåtelsläktet arundinacea används av golfbana landskapsarkitekter i områden nära dammar eller vattendrag. Hem trädgårdsmästare och landskapsarkitekter ofta använda dem för gränser, screening, eller bladverk. De kan också planteras i områden där det behövs höga växter, men där det inte finns tillräckligt med utrymme för skrymmande eller tunga växter.