Vad är Pris Skumma?

April 23

Pris skimming är en affärsteknik som innebär att ta ut ett högt pris för en produkt när den släpps i början, och gradvis sänka priset över tiden. Målet med denna praxis är att se till att priset matchar konsumenternas betalningsvilja, genererar vinster för företaget både över tid och på kort sikt. Den "skimming" är en referens till en scen i mjölk bearbetning där grädden upprepat skummas från toppen, vilket ger mjölk med en stadigt lägre smörfetthalt mycket som pris skimming skapar en stadigt billigare produkt.

Det finns flera skäl för företag att utnyttja pris skimming, utöver den enkla önskan om vinst. En av de mest grundläggande motiv är viljan att ta igen investeringen inblandade i produktutvecklingen före konkurrenterna nå marknaden och göra höga priser ohållbar. Till exempel, om ett företag utvecklar en helt ny och innovativ produkt, kan det tillbringar en hel del pengar i processen för att utforma och marknadsföra produkten, och den vill återvinna dessa pengar snabbt för att göra produkten lönsam.

En annan anledning involverar konsumentpsykologi. Många människor fäster vissa värden till högt prissatta produkter, inklusive lyx, exklusivitet och kvalitet. Genom att släppa en produkt med ett högt pris, skickar tillverkaren ett meddelande till prestige medvetna konsumenter, se till att de kommer att flockas för att köpa deras produkt. Även som priset sjunker, kommer folk att fortsätta att associera dessa värden med produkten, skapar en stadig efterfrågan på det.

Pris skimming är starkt beroende av early adopters som är villiga att betala ett högt pris för att vara den första att få en ny produkt. Då produkten sprider bland dessa tidiga, kan producenten sakta sänka priset eftersom människor blir mindre villiga att betala översta dollar för produkten. Helst ska producenten förbli konkurrenskraftiga med de oundvikliga konkurrerande produkter släpptes av andra företag. Utbud och efterfrågan på produkten kommer också att förbli stabil över tiden.

Manipulering av prissättning är en känslig verksamhet, eftersom ett företag måste kunna balansera bevis om konsumenternas psykologi och riktningen på marknaden när de satte ett pris för en ny produkt. Företagen måste också följa lagar som allmänt begränsar prismanipulation för anledning av konsumentskyddet. Men många nationer inser att företag har rätt att försöka ta igen investeringar, och därmed pris skimming kan tolereras som en praxis legitim verksamhet.

  • Under vissa marknadsförhållanden, är användningen av pris skimming en strategi för att ta högre vinster med en ny eller differentierad produkt.