Vad är Strålning dermatit?

February 12

Dermatit Strålning är en hudsjukdom som uppstår när en patient genomgår strålbehandling för behandling av cancer. Det påverkar de flesta patienter som genomgår strålbehandling. Det finns tre huvudsakliga typer av dermatit. I vissa fall utvecklar dermatit i en ny cancer. Behandla sjukdomen kräver hjälp av en hudläkare.

Strålbehandling, även känd som strålbehandling av cancer, är en form av cancerbehandling generellt parat med kemoterapi och kirurgi. Under behandlingen, är strålar av strålning fokuseras på en tumör, och syftet är att döda maligna celler. Som strålningen först måste passera genom huden, hudens snabbt delande celler skadas som följd. Den dermatit först presenterar som en lapp av irritation som liknar en solbränna. I de flesta fall sker läkningen inom veckor från slutet av strålbehandling, även om vissa patienter rapporterar att missfärgning av huden förblir under många år.

Det finns tre huvudsakliga former av strålning dermatit. Den första är akut strålningsdermatit. Det verkar mindre än 24 timmar efter initial exponering och kommer att presentera med hudrodnad och eventuellt blåsor. Kronisk strålningsdermatit tar längre tid att utveckla och har olika symtom. Den utvecklar efter många behandlingar, förtjockning av huden och eventuellt orsaka annan cancer år senare.

Den sista formen av strålning dermatit drabbar mestadels kvinnor, som det visas främst under behandling av bröst- eller livmoderhalscancer. Känd som eosinofil, polymorf och kliande utslag tillsammans med strålbehandling (EPPER), är denna form av eksem som kännetecknas av bildandet av papler och hudutslag. Behandla EPPER är mycket svårare än andra former av strålning dermatit på grund av kombinationen av öppna sår och en patients redan försvagat immunförsvar. Möjligheten till infektion komplicerar behandla cancern.

En mycket liten andel av strålning dermatit blir hudcancer. Även kronisk strålningsdermatit har den högsta chans att bli cancer, är alla fall av strålnings dermatit övervakas noggrant under och efter strålbehandling för de första tecken på cancer. Due diligence av den medicinska samfundet spelar en stor roll för att minska antalet hudcancer som inträffar på grund av strålbehandling.

Behandla strålning dermatit kräver en patient att se hans eller hennes hudläkare under och efter strålbehandlingar. Förutom kontroll av dermatit för cancer, är en hudläkare kan förskriva läkemedel, vanligtvis krämer, för att minska inflammation och smärta. En hudläkare kan också ge råd om de bästa sätten att rengöra och ta hand om den dermatit tills det läker på egen hand efter strålbehandling har avslutats.

  • En hudläkare kan ge patienter med en behandlingsplan för strålnings dermatit.
  • Strålbehandling behandling, såsom med en linjäraccelerator, kan resultera i strålnings dermatit.
  • Dermatit Strålning drabbar främst kvinnor, och kan dyka upp under behandlingen av bröstcancer.