Vad är en Anklet?

July 6

En fotlänk är en bit av prydnads smycken avsedd att bäras på ankeln på bägge fötterna, och skiljer sig från ett armband, avsedda att bäras på handleden. Vrist kan göras från ett stort antal olika material, inklusive metall, trä, läder, textilier, pärlor, och plast, och har burits, främst av kvinnor, i århundraden. Ungefär som andra smycken, är en anklet utformad för att accentuera och försköna området av kroppen där den är sliten, påtala anklar, fötter och underben.

Fotlänk är traditionellt förknippas med ett klingande ljud, uppnås genom att använda fina kedja eller klockor, och i vissa kulturer, bär en anklet har sexuella konnotationer, eftersom det riktar uppmärksamheten på bäraren med en rytmisk klingande. I Mellanöstern och delar av Asien, har vrist burits i århundraden, och många vackra exempel har hittats i gamla gravar. I Indien är de bärs traditionellt av ogifta kvinnor, medan det i muslimska länder, många kvinnor bär vrist runt huset, eller har tysta vristsmycken att bära under sina kläder medan ut offentligt. Magdansöser införliva ofta vrist i sin klädsel, som vissa prostituerade, i en nick till deras upphetsande fonetiska egenskaper.

I USA och Europa, är vrist ofta bärs tillsammans med avslöjande kläder och sandaler, och ofta visas som en del av sommargarderob. Dessa vristsmycken tar ofta formen av tunna enkla kedjor eller remmar som är utformade för att lyfta fram smala, garvade fotleder, och är ofta tyst. I väst är vrist oftast dekorerade med subtila accenter som juveler, berlocker, eller emalj, och traditionellt finns det en liten mängd kedjan kvar på spännet, vilket spår ner på baksidan av foten.

Material som används för att göra en anklet kan variera. En av de vanligaste är metall, vilket kan formas till kedjor eller hamras in stela fotlänk band. Fotlänk kan också göras genom att snida trä, knyta bomull, siden, eller hampa, eller av remsor av läder. Lädret remsor kan vara tunn, i form av en rem, eller tjock och ristade eller ornamenterad för ytterligare dekoration. Billigare vristsmycken som använder plastmaterial är också lätt tillgängliga i många delar av världen, och länder i Mellanöstern har ofta känsliga glasvrist till salu i sina offentliga marknader. Dessutom kan vrist göras från pärlor av sten, lera, glas eller kristall.

En anklet kan lämnas totalt eller ornamente med berlocker, klockor, eller smycken, beroende på smaken av bäraren. Tillsatsen av alltför många berlocker till en anklet kan göra det otympliga och svåra att bära, men några små smakfulla prydnader kan omfatta hjärtan, blommor eller kristall pärlor. En anklet kan bäras på antingen fotled, även om vissa subkulturer införa särskilda betydelser till vristsmycken bärs på en fot eller det andra.

  • I Mellanöstern har vrist burits i århundraden.
  • Vrist kan göras med hjälp av plastpärlor som har en följd.