Vad ska jag förvänta mig av Ankel sjukgymnastik?

July 26

Fotled skador är en av de vanligaste av alla skador som behandlas av sjukgymnaster. Som en bärande gemensamt tar ankeln den värsta stöten av varje felsteg, och om en person stöter på ett hinder, placerar foten på marken i en udda vinkel, eller halkar på en isfläck, är det absolut nödvändigt att behandla en skadad fotled korrekt. Annars är sannolikt att drabbas av kronisk smärta och en hög risk för re-skada målsäganden. Beroende på hur allvarlig skadan, kan det finnas en standard kur man kan förvänta sig från vristen sjukgymnastik.

Ankel frågor allt från milda stukningar och artrit till svåra frakturer och kompletta fotled ersättare. Oberoende av frågan, kommer en kurs i sjukgymnastik fokusera på ett fåtal nyckelområden. Dessa områden är smärtlindring och förebyggande, rörelseomfång, styrka, balans och rörlighet. Viss förbättring i vart och ett av dessa områden är det minsta man kan förvänta sig från vristen sjukgymnastik. Sjukgymnastik ordineras av läkare och kan ske vid ett sjukhus, sjukgymnastik rehabiliteringscenter, eller privat läkarmottagning.

På första besöket, kommer patienten att få en bedömning och en skräddarsydd plan från en sjukgymnast eller en sjukgymnastik assistent. Rörelseomfång och mobilitetsnivå kommer att dokumenteras så sjukgymnasten och förskrivande läkaren kommer att bättre kunna bedöma förbättringar och justera behandlingen därefter. Övningarna kan innefatta blöt ankeln i en bubbelpool med uppvärmt vatten samtidigt som man försöker dra varje bokstav i alfabetet med foten, följt av stödstretchövningar som administreras av sjukgymnast. Något annat som kan förväntas från fotleden sjukgymnastik är läxor. En patient kan träffa en terapeut två gånger i veckan, men kommer att förväntas utöva ankeln varje dag för att behålla rörelsen.

Som terapi fortskrider, är något annat som du kan förvänta dig från vristen sjukgymnastik avancemang från sittande stretchövningar till stående viktbärande övningar. Som rörelseomfång och flexibilitet ökar, kommer ett program att börja fokusera mer på styrka och balans. Progression genom de olika övningarna är mycket beroende på hur allvarlig skadan, men en sista sak en patient kan förvänta sig av fotleden sjukgymnastik är förbättring som korrelerar med ansträngning. De som är engagerade i en sjukgymnastik program och följ övningar som tilldelats kommer att skörda de högsta fördelarna.

  • En person med en stukad fotled.
  • Sjukgymnaster hjälpa patienter hantera smärta och rörelseomfång i en fotled.