Hur tar jag bort vatten märken från Wood?

July 20

Det finns flera olika sätt att ta bort vatten märken från trä och den metod som fungerar bäst oftast beror på omfattningen av skadorna. Surface märken kan ofta avlägsnas genom att applicera torr värme till området eller gnugga fläcken försiktigt med majonnäs eller tandkräm. Djupare färgning kan kräva att ta bort finish, behandla träet och sedan lackering det. I samtliga fall, göra en del forskning om trä och dess ordentlig vård innan du försöker någon behandling för att undvika att permanenta skador.

Orsaker

Det finns två huvudtyper av märken som orsakas av vatten på trä: vit eller molniga varumärken och mörka fläckar. Vita markeringar görs när vatten kommer in i finish på trä och sprickor eller moln det. Mörkare märken och fläckar uppstår ofta där vattnet har trängt förbi finish och fått in i träet självt. Båda typerna av varumärken kan orsakas av ett dryckesglas eller en varm, fuktig post - som en pizza låda eller en gryta - placeras på ett bord. Ytskador är oftast relativt lätt att behandla, särskilt den om det gjort snart efter den inträffar, men djupt färgning kräver oftast mer omfattande reparationer.

Förberedelser för att ta bort vatten märken

Innan du använder någon behandling för att ta bort vatten märken, göra en del forskning. Vissa träslag och ytbehandlingar svarar bättre på vissa behandlingar, och du kan dessutom skada en yta med hjälp av en olämplig fläckborttagningsmetod. Om möjligt, läsa all information som du kan ha från tillverkaren av dina möbler eller ring sin kundtjänst för förslag. Om du inte kan få professionell rådgivning, prova behandlingen på ett litet område av golvet eller möbler för att se om det påverkar negativt målgång.

Du bör också ta bort eventuella polish eller vax från ytan innan du behandlar det. Dessa används för att förbättra utseendet av trä samt för att skydda det; eftersom den är utformad för att stöta bort vatten, kan det förhindra att något används för att behandla vattnet märket från att tränga också. Vax eller polish kan tas bort med trä renare eller en remover speciellt för dessa ämnen. Läs alltid och följ anvisningarna noga, och testa någon renare i ett litet område först för att se hur träet reagerar.

Demontering Vit Marks

Torr värme kan hjälpa att bli av nyligen utvecklade vita ringar genom att hjälpa att avdunsta något instängd fukt. Försök att använda en fön inställd på låg, och håll den ovanför fläcken, ständigt flyttar runt för att förhindra värmeskador. Du kan också täcka området med en mjuk, luddfri trasa och tryck med ett strykjärn inställt på medium-låg; hålla temperaturen nere och kolla under duken var 30 sekunder eller så för att se om märket är fortfarande där. En liten lampa kan också hållas över området, som glödlampan oftast kan generera tillräckligt med värme för att tjäna samma syfte. Förutom att ta bort någon fångade vatten med låg, torr värme kan hjälpa några sprickor i målgång säkringen tillbaka tillsammans.

Om du är bekymrad över att skada ytan med värme, kan du prova en oljebaserad behandling istället. Applicera lite majonnäs, vaselin, citronolja, eller ens matolja till området och gnid med en duk, trasa blöja, eller mjuk trasa som inte kommer att ytterligare skada ytan. Du kan lämna dessa ämnen på särskilt envisa vita ringar i flera timmar. Det är tänkt att de kommer att tränga in i finish, som ersätter vattnet och minska uppkomsten av märket.

Andra experter rekommenderar att använda tandkräm (inte gel) att gnugga bort vita ringar som orsakas av vattenskador. Detta kan fungera som en mild slip att avlägsna vattenmärken. Du kan också kombinera majonnäs eller annan oljebaserat lösningsmedel med bakpulver eller cigarettaska och använda den med en mjuk trasa för att polera fläckarna borta. Vissa experter rekommenderar att använda citron eller annan olja och mycket fin stålull istället för en duk. Problemet med slipmetoder är dock att du ökar risken att skada träet, så var försiktig och testa metoden först innan slipande rengöring ett stort område.

Tyvärr kan dessa åtgärder påverka utseendet på dina golv och möbler, och behandlingen kan repa eller tråkig träets yta. Om du arbetar med mycket gamla, dyra, eller sköra trä, kan det vara bäst att söka professionell hjälp snarare än att försöka ta bort vattenfläckar på egen hand. Trä belagd med en hög kvalitet lack, till exempel, kan behandlas med en speciell fördröjande sprej, men det bör endast utföras av en fackman.

Ta bort Mörk Marks

För att ta bort en mörk vatten fläck, måste du först tömma målgång från träet och behandla området direkt. Oxalsyra, en förening som används i trä restaurering, rekommenderas ofta, eftersom den vanligtvis inte ändra färg på virket själv. Även känd som trä blekmedel, kan du behöva använda flera lager på ytan tills fläcken försvinner. Bleach måste normalt neutraliseras också, så det bör sköljas med vatten och en blandning av vatten och bakpulver. Efter behandlingen kan du, eller en professionell, refinish ytan.

Helt lackering ett golv som har en mörk märke kan höja värdet på ett hem, men det är inte alltid sant för möbler objekt. I många fall bör antikviteter inte lackeras eller de kommer att vara mindre värda. Det är bäst att rådgöra med en expert om huruvida det är värt att försöka ta bort vatten märken från antika trä, och i så fall kanske du vill ha en professionell för att göra restaureringen.

Skydda Trä möbler och golv

Du kan skydda trä från vattenskador genom att skapa en barriär mellan trä och vätskor. Använd alltid glasunderlägg enligt drinkar och grytunderlägg under varma matbehållare. Du kan också skydda en tabell genom att täcka den med ett glas bordsskiva. Regelbundet tillämpa möbler eller golv vax för att hålla ytan skyddas. Du kanske också vill överväga möbler behandlas med ett syntetiskt harts finish som är resistent mot fläckar och andra skador.

  • Vatten fläck på trä.
  • Cigarett aska kan användas för att hjälpa polera bort vatten märken från trä.
  • Om du använder blekmedel för att ta bort vatten märken från trä, bör blekmedel sköljas med en kombination av bakpulver och vatten.
  • Majonnäs kan ta bort vatten märken från trä.