Att öppna en fil med ett program än standard

August 31

En av de intressanta sakerna med Windows är att en fil är "typ" bestämmer vilket program används för att öppna den filen. Till exempel, .txt-filer som standard öppnas med Anteckningar. Om du har Microsoft Office installerat, är .docx filer öppnas med Microsoft Word, etc. Du kan komma över ett tillfälle där du vill öppna en fil med en annan än standard för den typen programmet.

Låt oss säga att du har textfiler med ".txt" förlängning som öppnas med Anteckningar som standard, men av någon anledning, det finns en viss txt-fil som du vill öppna med WordPad för nu. Windows har en "Öppna med" funktionen inbyggd i Utforskaren, så det är lätt att öppna din .txt-fil med WordPad genom att lansera Explorer, högerklicka på filen och välja "Öppna med" från snabbmenyn. (Se figur 1.)

Att öppna en fil med ett program än standard

Figur 1. Använda "Öppna med" för att välja en icke-standardprogrammet.

Windows presenterar flera program medan du är på Öppna med menyn, men om ingen av de presenterade programmen är den du vill, kan du klicka på "Välj standardprogram" för fler alternativ. När du klickar på "Välj standardprogram" Windows visar dialogrutan Öppna med. (Se figur 2.)

Att öppna en fil med ett program än standard

Figur 2. Komma fler alternativ att välja en icke-standardprogrammet.

Du kan bläddra igenom det här fönstret för att se om det program du vill använda presenteras här. Om det inte är, klicka på knappen Bläddra för att navigera till det program som du vill använda.

Meddelande i dialogrutan Öppna med att det finns en kryssruta med rubriken "Använd alltid detta program för att öppna den här filtypen." Var noga med att avmarkera den här kryssrutan innan du klickar på OK, annars alla dina .txt-filer kommer att sluta upp med det program du väljer.

Detta tips (12681) gäller för Windows 7.