Vad är en cystadenokarcinom?

April 1

En cystadenokarcinom är en elakartad - eller cancer - cystisk tumör som utvecklas från körtelvävnad och kan hittas i olika organ såsom njure, bukspottkörtel, tjocktarm, bröst och äggstockar. Det är den vanligaste maligna äggstockstumör. Sekret eller vätskor behålls i en cysta, som kan växa och även producera flera cystor sedan utvecklas till en cystadenokarcinom som metastaser om den lämnas obehandlad.

Man kan förtydliga definitionen genom att bryta ner begreppet "cystadenokarcinom." En cysta är en sluten, vätskefylld säck med membran som fäster till omgivande vävnad, såsom äggstocken. Ordet "adenom" kan översättas till en godartad tumör som kan utvecklas på platser som kolon, binjurarna eller sköldkörtel. När adenom fortskrider in i en cancertumör, blir det vad som är känt som ett adenokarcinom, med "karcinom" betyder "cancerös". Den cysta kan innehålla variationer av vätska, blod och fast material eller en kombination av vardera.

Det finns två vanliga typer av cystadenocarcinomas. Den första kallas en serös cystadenokarcinom. Ytan på denna typ av cysta vanligen täckt av onormal tillväxt med kärl projektioner som kallas papillära utväxter. Det tenderar att ha en fibrös centrum och är fylld med en klar, tunn vätska.

Den andra typen kallas mucinöst cystadenokarcinom. Detta är en halvfast tumör också förhärskande i äggstocken och andra organ. Många gånger, denna cysta raster öppna att avslöja ett bo av ytterligare tumörer och är fylld med en gul, gelatinös vätska som är klibbig.

Som cysta utvecklar och vidhäftar till den omgivande vävnaden, kan det finnas ascites, som är en ackumulering av vätska i buken. Detta kan leda till symtom på en cystadenokarcinom, vilket kan vara vaga men normalt ingår en svullen buk och smärta i de drabbade områdena. Vanligtvis dessa områden är nedre delen av magen och nedre delen av ryggen på antingen höger eller vänster sida. Om en cystadenokarcinom inträffar i äggstockarna, kan onormala menstruationscykler också förekomma. De flesta fall av cystadenocarcinomas diagnostiseras i avancerade stadier, eftersom tidiga symtom kan lätt missas och är inte synliga förrän sena stadier av cystbildning.

Diagnostisera en cystadenokarcinom inkluderar palpation och olika typer av ultraljud. Behandlingen är kemoterapi vid fullständig kirurgiskt avlägsnande av cystadenokarcinom och omgivande vävnad. Pågående behandling kan få råd av certifierade onkologi och gynekologi institutioner.

Den vanligaste orsaken till både godartade och elakartade cystor på äggstockarna är obalans av hormoner. Bidragande faktorer till många typer av cystor kan omfatta ett svagt immunförsvar, vissa mediciner, vissa hormon förändrade livsmedel och bekämpningsmedel eller produkter såsom skadliga rengöringsvätskor, färger och plaster. Ledande en hälsosam livsstil som inkluderar regelbunden motion, en kost rik på grönsaker, frukt, nötter och fullkornsprodukter samt minimal exponering för skadliga kemikalier kan sänka risken för att utveckla ett cystadenokarcinom.

  • En mucinöst cystadenokarcinom är normalt inte diagnostiseras förrän den har nått ett avancerat stadium.
  • Uppföljningen behandling för en cystadenokarcinom typiskt övervakas av en onkolog eller gynekolog.
  • Cystadenokarcinom kan orsaka en ansamling av vätska i buken kallas ascites.
  • Ultraljud kan utföras för att diagnostisera en äggstockstumör.
  • Behandlingen för en cystadenokarcinom varierar, och en patients onkolog kommer att ta ett antal faktorer i beaktande.
  • Närvaron av en cysta på äggstockarna kan orsaka onormal flytningar.