Varför Har Latin Bli ett dött språk?

May 25

Ringa latin dött språk är en fråga om semantik. Det finns de som skulle föreslå latin är inte död, att den lever vidare i dagligt tal används av miljarder människor över hela världen. Andra hävdar att eftersom det finns rutin uppdateringar Latin publicerats av den romersk-katolska kyrkan, det är fortfarande vid liv och utveckla.

Dock är latin används inte längre, på daglig basis, med den stora majoriteten av människor utanför specifika religiösa inställningar, där tradition dikterar dess användning. Det är inte längre någons modersmål. Medan dess användning är fortfarande lärs ut, är latin inte längre anses vara en utvecklande språk till graden av de flesta moderna språk.

Orsakerna till latin dö ut är många. Den kanske viktigaste man har att göra med nedgången av det romerska riket. Under den romerska tiden, var språket standardiserades i större utsträckning. Precis som att lära sig engelska är viktigt att de som bor i USA i dag, för att verkligen lyckas under romartiden, en behövde lära latin.

Eftersom Rom var den mäktigaste politiska enhet i västvärlden på den tiden, de flesta av dem som hade någon ambition att frodas inom sitt stora systemet hade en önskan att lära latin. Som ett resultat, det språk spreds snabbt. Dock skulle det snabba expansionen småningom börja platå och slutligen minska.

Latin fortsatte att användas under den medeltida tidsperioden. I hela Europa var det språk val. Men med ingenting att ena kontinenten, det fanns inget behov av en enhetlig språk. Så långsamt, under en period av flera hundra år, började latin för att ändra så olika regioner utvecklat sina egna dialekter och egenheter.

Så småningom skulle dessa dialekter blivit unik nog att namnges sina egna språk. Idag vet vi dem som de romanska språken. Den vanligaste talade och igenkännbar av dessa relaterade språk är: spanska, portugisiska, italienska och franska. Rätoromanska, en föga talat språk som används i en mycket liten del av Schweiz, kan vara den moderna språk som mest liknar klassisk latin.

Fast inte direkt relaterade till de romanska språken, latin fortfarande har haft en effekt på många andra språk. Engelska, till exempel, som inte är ett av de romanska språken, men en germansk en, kan spåra nästan två tredjedelar av sina ord tillbaka till latinska rötter. Förutom den romersk-katolska kyrkan, är latin används även i vetenskap och matematiska samhällen omfattande.

  • Latin används fortfarande som i Vatikanstaten ett officiellt språk.
  • Engelska kan spåra nästan två tredjedelar av sina ord tillbaka till latinska rötter.