Vad är Resveratrol?

May 27

Resveratrol är en kemisk förening som finns i vissa växter. Det kallas en phytoalexin eftersom växter producerar naturligt den såsom en antibiotisk substans för att bekämpa både bakterier och svampar. Växter som innehåller resveratrol inkluderar druvorna och skinn av druvor som producerar vin, hallon, mullbär, blåbär och tranbär. Det kan också finnas i jordnötter, vissa tallar och på japanska knotweed.

Många tror att resveratrol kan ha anti-aging egenskaper, vilket har orsakat ämnet, vanligen härrör från japanska knotweed, som ska marknadsföras som ett näringstillskott. Hittills har studier på möss förutsatt det enda bevis för påståenden om att det kan leda till längre livslängd.

Ett av de ursprungliga skälen att resveratrol betraktades som potentiellt välgörande var observation av den franska livsstilen. Även de franska tenderar att konsumera en kost hög i fett än i många andra länder, har de en oväntat låg förekomst av hjärtsjukdom. Många tror att de lägre nivåerna av hjärtsjukdomar beror på frekvent konsumtion av rött vin. Även om det har visat sig att rött vin har anti koagulerande effekter, många tycker att resveratrol kan också spela en roll.

Det bör anges att mängden resveratrol i rödvin är relativt minimal. Förmodligen den bästa gemensamma födokälla om man vill konsumera denna förening i sitt naturliga tillstånd är jordnötter. Jordnötter har betydligt högre halt än gör några bär eller druvor som producerar kemikalien.

Preliminära studier tyder på att resveratrol kan vara en utmärkt antioxidant, kan sträcka motion tolerans, och kan bidra till att minska minnesförlust. Det finns vissa belägg för påståendet att det kan öka förmågan att bekämpa retrovirus som HIV och herpes simplex.

Eftersom det är också en anti-aging läkemedel, har det redan marknadsförts som ett näringstillskott. Detta kan vara lite för tidigt, eftersom inte alla negativa konsekvenser har studerats. Det finns vissa belägg för möss studier som tyder på att resveratrol kan agera som en östrogen i kroppen och faktiskt bidra till att fler fall av bröstcancer.

Men näringstillskott av resveratrol innehåller små mängder, jämfört med vad som kan vara naturligt härledda från mat. Några föreslår att när resveratrol konsumeras i livsmedel, kan det faktiskt lämna kroppen mycket snabbare än den kemiska komplettera versionen skulle. Som väl de tillskott är vid mycket lägre doser än de som används i de flesta mus studier, så effekterna kan minimeras.

Ändå förblir resveratrol en intressant växt förening som förtjänar ytterligare studier. Food and Drug Administration har registrerat det som ett studieläkemedel, så det är troligt att ta emot mer studier. Några bevis finns förvisso som tyder på att det kan visa sig vara till stor nytta för människor.

  • Vin innehåller resveratrol.
  • Tranbär innehåller resveratrol.
  • Mullbär innehåller resveratrol.
  • Blåbär innehåller resveratrol.
  • När konsumeras i måttliga mängder är resveratrol i rödvin tros ha gynnsamma effekter på kardiovaskulär hälsa.
  • Jordnötter är den vanligaste näringskälla att konsumera resveratrol i sitt naturliga tillstånd.