Vad är Neurofeedback?

May 11

Neurofeedback är en form av biofeedback terapi som innebär att ge patienter med information om deras hjärnaktivitet, med målet att belöna patienter för positiv hjärnaktivitet så att de tränar sina hjärnor att uppvisa mer önskvärda hjärnaktivitet. Denna behandling kan användas vid behandling av ett antal villkor, med huvuddelen av empirisk forskning om neurofeedback med fokus på ADHD (ADHD) och hur behandlingen kan hjälpa patienter med detta tillstånd, men förespråkar tyder också på att neurofeedback kan vara användbara för behandling av en bred variation av andra störningar inklusive depression, stroke, och kramper.

I biofeedback terapi, är kroppen övervakas för att skapa en stadig ström av "feed back", som används för att justera inställning till behandlingen. Biofeedback kan innehålla information som puls och andning, och det används vid behandling och hantering av ett antal villkor. I fallet med neurofeedback, patienten bär elektroderna under sessioner, med elektrodövervaknings hjärnans aktivitet. Patienten är försedd med en visuell representation av hjärnaktivitet så att han eller hon kan se vad hjärnan gör under sessionen.

Neurofeedback börjar oftast med ett intag session där en baslinje EEG tas, och patienten intervjuas. Använda intervjun för att identifiera patientens oro och EEG för att få grundläggande information om hjärnans aktivitet, identifierar terapeuten bra och dåliga hjärnaktivitet, så att denna information kan användas i neurofeedback sessioner.

Under en session, patienten bär elektroder och uppmanas att delta i aktiviteter, med patienter som får en belöning när hjärnaktiviteten stannar i det positiva intervallet. Till exempel, varvid patienten kan spela ett videospel, med progression i spelet tillåten hjärnaktivitet är i rätt intervall. Ju mer patienten fokuserar, desto mer hjärnaktiviteten stannar i rätt intervall, med patienten lär så småningom att associera positiva resultat med vissa typer av hjärnaktivitet, och faller in i dessa mönster oftare.

Förespråkare för neurofeedback rekommenderar att patienter deltar flera sessioner, ofta under en längre tid, för att till fullo utbilda sina hjärnor. Även känd som EEG biofeedback eller neurotherapy, kan neurofeedback ha varaktiga fördelar för patienten om tillräckligt behandlingar tas emot. Även neurofeedback är kanske inte så fördelaktig för degenerativa neurologiska tillstånd som det är för villkor som kan åtgärdas genom att fokusera hjärnan, en del människor tror att det kan bidra till att bromsa utvecklingen av sådana förhållanden, att hjälpa patienter att behålla hjärnans funktion.

  • Neurofeedback börjar oftast med ett intag session där en baslinje EEG tas, och patienten intervjuas.
  • Den mänskliga hjärnan.
  • En typ av neurofeedback utrustning, en elektroencefalogram - eller EEG - maskinen mäter elektrisk impuls aktiviteten i hjärnan och kan bidra till att ge en diagnos för tillstånd såsom epilepsi.