Vilka är de olika typerna av köksknivar?

May 30

I motsats till vad vissa av oss kanske tror, ​​är köksknivar inte delas in i två grundtyper - skarpa eller tråkig. I verkligheten, köksknivar är till köket vilka handsågar är en träbearbetning butik. Det finns många typer av köksknivar, alla med sina egna syften och design. På samma sätt som du skulle inte använda en motorsåg för att trimma en bildram, skulle du inte använda en kött köttyxa att skala potatis, till exempel. Varje blad utför en specifik uppgift, så att veta de olika typerna av köksknivar kan hjälpa en kock arbeta mer effektivt och säkert.

En av de vanligaste köksknivar används idag kallas en kockkniv. En kockkniv används för många av de mest grundläggande livsmedelsberedningar uppgifter i köket. Det kan hugga igenom de flesta grönsaker och frukter, skära igenom kött och ost, och skapa en ganska fin köttfärs eller tärningar.

Kockknivar är oftast säljs i olika storlekar, även om de största och minsta storlekarna utför fortfarande samma uppgifter väl. De olika storlekar används för att matcha storleken av kniven med storleken på användarens hand. Större kockknivar kan vara svårare att kontrollera om du har mindre händer, så se till att testa greppet någon kniv för komfort innan du lägger den i din samling.

En annan variation av kökskniv är carving kniv. En carving kniv är i allmänhet större än en kockkniv, även om deras grundformer kan vara liknande. En förskärare kan vara mycket styva eller mycket flexibelt, beroende på vilken typ av kött som det är utformat för att rista. Carving en stor grytstek kan kräva en mycket styv klinga, medan carving fläsk eller fisk biffar kan kräva mer flexibilitet. En carving kniv åtföljs ofta av en stor tvådelad verktyg som kallas en carving gaffel.

På den mindre änden av köksknivar spektrum är kniv. En kniv är bladet är sällan mer än fyra tum långa (ca 10 cm), vilket gör den idealisk för peeling och coring frukt och grönsaker. En kniv används också för att skapa speciella garnering och andra dekorativa element. En kniv klinga bör hållas mycket skarp för att förebygga olyckor. En tråkig kniv kan orsaka användaren att placera för mycket press på bladet, vilket leder till halk och nedskärningar.

Vissa köksknivar är utformade för att förhindra livsmedelsberednings katastrofer. Många människor tycker skära genom en limpa bröd för att vara en övning i meningslöshet. Det är därför många kockar hålla en lång tandad kniv till hands.

En räfflad kniv fungerar ungefär som en kapsåg träbearbetning. Istället för att skära genom den hårda skorpan och mjuk insida av en brödlimpa, gör en räfflad kniv klinga en serie kort sågsnitt istället. Utan serra skulle en vanlig knivblad glida över toppen av skorpan utan att penetrera den. Vissa fibrösa grönsaker och frukter gynnas också av en räfflad kniv s kapning design.

För att ta bort ben från kött, många kockar använder smal bladiga köksknivar kallas urbeningsprocessen knivar. En urbening kniv är vanligtvis större än en skalkniv, med ett stelt blad som smalnar av till en punkt. Det används för att mejsla ut eventuella kvar ben i rött kött eller att helt debone en hel kyckling. En urbening kniv smala blad gör att användaren kan klippa runt ben utan alltför avfall. En kusin till urbening kniv, kallas en filet kniv, är mycket mer flexibel och tillåter användaren att ta bort huden från fisk.

En av de största köksknivar är köttyxa. En köttyxa har en mycket tung, tjock klinga för kapning genom de tjockaste delarna av kött eller ben. Trots sin imponerande storlek, men det kan också användas för fina hacka och tärning. Kockar kan också använda den flata sidan av en köttyxa att krossa vitlöksklyftor, hela kryddor eller frön. En köttyxa platta blad kan också användas för att överföra hackade ingredienser till matlagning område.

Andra köksknivar är mer specialiserade, men alla tjänar ett syfte. En ostronkniven kan penetrera hårt skal av ostron och musslor och skiva genom senor som håller ihop delarna. En deveining kniv har ett litet, tunt blad för att ta bort den skitiga ven som finns i råa räkor, samtidigt skära genom skalet. Andra specialknivar hjälp process grapefrukt, skära genom hårda ostar, öppna musselskalen, och även rista hål ånga för kastanjer.

  • En ostronkniven kan göra äta ostron mycket lättare.
  • Många kockar hålla en tandad kniv för skärning av bröd.
  • Köksknivar inkluderar i allmänhet en kockkniv.
  • Köks saxar kan användas för att skära genom lederna i kött som kycklingar.