Vad är Stained Glass?

January 6

Målat glas är en konstform där färgat glas skärs till former och placeras i en mosaik för att bilda en bild. Glaset hålls på plats genom metallremsor lödda tillsammans för att ger fönstret eller annat föremål styrka och stabilitet.

Kyrkans fönster innehåller ofta målat glas, där det skildrar oftast helgon eller scener från Bibeln. Dessa fönster behöver inte nödvändigtvis att avbilda en scen på alla, men; De kan helt enkelt vara en ljust färgad geometrisk design. Den berömda rosa fönstret i Notre Dame består av många små bilder som tillsammans bildar ett geometriskt mönster, vilket skapar helhetsintryck - en person måste studera fönstret i detalj för att se att det verkligen är en samling av små bilder. The Rose Window namn syftar inte till scenerna själva utan till trä eller sten struktur som stöder glaset, som är radiell och består av många små, kronblad-liknande öppningar där glaset är inställd. Ofta är fina detaljer i scenen målad på färgat glas, som sedan värms för att binda färgen på glaset, och därmed "färgade".

Glaset är färgad i tillverkningsprocessen genom tillsats av salter som orsakar den att ta på särskilda färger. Därefter glaset formas till ark, från vilka individuella bitar kan skäras med glas skärverktyg. Arken kan göras i en mängd olika texturer, och den ojämna eller kisel ytan av vissa glasskivor ger den resulterande bilden en jeweled utseende när ljuset passerar genom den.

Även glasmålningar, oavsett om kyrkan eller hemmet, är den vanligaste formen av detta konstverk, är det också används för dekorativa inslag. De berömda lampor Louis Tiffany är exempel som mycket beundrad och imiterade idag. Tiffany lagt ogenomskinliga eller mjölkigt glas till paletten, vilket kraftigt ökat de effekter som skulle kunna uppnås. Idag är målat glas konst en populär hobby, och många människor tycker att skära och montera ihop bitar av färgat glas för att bilda attraktiva bilder både stora och små. När ett konstverk är liten och tänkt att visas i fönstret där det fångar solen, kallas det ofta en Suncatcher.

  • Kings College Chapel vid universitetet i Cambridge har ett antal medeltida glasmålningar.
  • The Rose Fönster i katedralen Notre Dame i Paris är ett berömt exempel på målat glas.
  • Kyrkans fönster har ofta målat glas.