Avlägsna sot Fläckar Från Mantel

January 20

Ah, den öppna spisen! Finns det något som är mysigare en kall vinternatt eller en mörk och stormig dag? Eldstäder uppfyller så många olika rullar i hemmet. Eldstaden kan lägga den perfekta inslag av romantik i alla rum, och för många människor kan ofta vara "göra eller bryta" posten på om de köper en viss hus eller inte. Det finns bara ett problem med en vedeldad spis, och det problemet är att över tiden rök och sot kan färga det mesta, speciellt din mantel. Med lite arbete, rätt material och lite kreativitet någon fläck kan tas bort. De sot fläckar på din mantel är inget undantag.

  • Modellera. Förvånande nog kan denna barnlek leksak att ta bort fläckar från små områden av manteln. Idealisk för att bidra till att undanröja ljusfläckar, allt du behöver göra använda en ljusfärgad lera, eller helst en som är så nära färgen på stenen / tegel som möjligt. Tryck bara leran lätt mot de drabbade områdena och lyft upp. Detta kommer att ta bort en stor majoritet, om inte alla, av sot från det drabbade området. Endast ett oavgjort tillbaka med denna metod men-det är bara användbar på små ytor i taget.
  • Vatten. Som med alla typer av sanering, det finns alltid den gamla standby varmt tvålvatten och en borste. Det brukar ta en stor mängd tid och armbåge fett för att grundligt avlägsna all sot från ett drabbat område med denna metod. Om du funderar på att skära ner en del av tiden som det tar att städa, rekommenderas det att du använder den här metoden i samband med en av de andra som anges här.
  • Vakuum. Vakuumet kan vara ett utmärkt verktyg för nästan alla rengöringsjobb, och att ta bort sot fläckar är inte annorlunda. Även om du kan använda ditt hem dammsugare, om du har pengar då din bästa insats är att använda en butik vakuum; de är bättre lämpade för denna typ av arbete. Denna metod är det bästa sättet att avlägsna sot från stora områden.
  • Brush. För de särskilt envisa sot fläckar som bara inte verkar vilja verkligen komma ut, så ska du prova att använda en hård borste. Använd endast denna metod när du har provat att ta bort lösa partiklar med en av de andra metoder; detta kommer att bidra till att förhindra utsmetning.
  • Vit vinäger. Vinäger agerar ofta i samma banor som en blekmedel, men utan en hel del av de skadliga biverkningar. Du kan helt enkelt hälla vinäger i en stor hink eller skål och doppa en skurborste i den. Arbeta dig från botten och upp på fläcken så att du kan förhindra ackumulering i ett område som du redan har rengjort.

Slutligen, innan du faktiskt försöker någon av de metoder som anges ovan finns det något som du måste vara medveten om. Den stora majoriteten av mantels är gjorda av tegel och sten. På grund av detta, är dessa tips alla designade med antingen en tegel eller sten mantel bit i åtanke. Oavsett metod som du använder för att ta bort sot fläckar från din mantel, se till att du har en trasa på plats för att hjälpa till att förhindra eventuella sekundära färgning från din städning.