Vad är en metabola syndromet diet?

March 8

En metabola syndromet kost är en äta stil tänkt att styra tillstånd som kallas metabola syndromet. Metabola syndromet kännetecknas av närvaron av alla följande faktorer: höga insulinnivåer, högt kolesterol och högt blodtryck. Några av de faktorer som orsakar metabola syndromet är fetma, dålig kost, stillasittande livsstil, och stress. En förändrad diet, tillsammans med motion och måttlig viktminskning, har befunnits vara effektiva för att vända det metabola syndromet.

Den bästa dieten för metabolt syndrom beror på de individuella preferenser och behov dieter. Många lämpliga dieter kommer att ha tre funktioner. Först är begränsningen eller eliminering av alla livsmedel som innehåller raffinerat spannmål och socker. Andra är att eliminera alla livsmedel med hög majssirap eller transfetter. Tredje är konsumtionen av livsmedel som kommer måttlig insulinnivåer.

Raffinerat spannmål som vitt ris bör undvikas på grund av deras inverkan på insulinnivåer. Det är bäst att äta mestadels hela obearbetade korn, vilket orsakar en lägre ökning av blodsocker än fullkorn mjöl. Fullkornsmjöl produkter såsom Fullkornspasta kan ätas med måtta. Fruktjuice eller livsmedel med tillsats av socker bör också undvikas eller konsumeras i små mängder. Hela frukten är att föredra framför fruktjuice, eftersom hela formen innehåller fibrer och inte höjer blodsockret så mycket.

Hög majssirap och transfetter bör helt tas bort från någon diet för metabolt syndrom. Vissa studier har funnit att majssirap kan öka insulinresistens och ansamling av visceralt fett. Överskott visceralt fett är starkt förknippad med metabola syndromet. Transfett höjer kolesterol och kan också påverka insulinkänsligheten negativt.

De nödvändiga livsmedel på ett metabolt syndrom diet plan är oftast magert protein, grönsaker, hälsosamma fetter, fullkorn, baljväxter och frukt. Belopp och kombinationer av dessa som krävs livsmedel varierar mellan kost. Vissa dieters tycker de gör bäst på en mycket låg kolhydrat metabola syndromet diet; andra kan äta större mängder av kolhydrater. Den bästa dieten är en som ger tillräckligt med mat för mättnad samtidigt som de orsakar viktminskning och insulin stabilisering.

Motion bör betar med någon metabola syndromet kost. Det främjar viktminskning och stabiliserar insulinnivåer, vilket kan förhindra eller vända metabolt syndrom. Stress är också minskas genom motion. Intensiteten av övningen verkar också vara viktigt; en studie slutsatsen att intervall motion är speciellt effektiv på att ta itu med det metabola syndromet.

  • Dålig kost kan orsaka metabola syndromet.
  • Metabola syndromet dieter rekommenderar vanligtvis att dieters äter massor av färska grönsaker och frukter.
  • De med metabolt syndrom kan ha nytta av ett lågt glykemiskt kost, vilket gynnar hela korn över blekt vitt mjöl.
  • Det metabola syndromet diet plan ger gott om hälsosamma fetter och magert proteinkällor.
  • En stillasittande livsstil kan bidra till en risk för det metabola syndromet.