Vad är PUVA terapi?

March 11

Psoralen och ultraviolett ljus En terapi, eller PUVA terapi, förskrivs av en hudläkare för behandling av kroniska hudåkommor. Denna terapi använder en kombination av växthärledda kemikalier och UVA-ljus för att behandla sjukdomar, såsom psoriasis, vitiligo och eksem. PUVA terapi kallas också photochemotherapy eller ljusterapi.

Flera växter, inklusive kryddnejlika, fikon, persilja, selleri, citron och lime, innehåller kemikalier som kallas psoralener. Dessa kemikalier, när intas oralt eller appliceras på huden, har effekten att öka känsligheten i huden för ultraviolett ljus. Psoralen tabletter intas flera timmar innan UVA-ljus behandling. Psoralen hudprodukter appliceras strax före behandlingen. UVA-ljus behandling börjar när tillräckligt med tid har gått för att se till att hudceller har utsatts för och har förtärs av psoralen.

Kombinationen av psoralen och UVA-ljus som används i PUVA terapi orsakar hudceller att dela lika snabbt. Detta är en effektiv behandling för hudsjukdomar såsom psoriasis, vitiligo och eksem eftersom en del av den patogena processen av dessa störningar är en ökning i hastigheten för celldelning. Genom att minska graden av celldelning, är symptom på hudsjukdomar lättat, och progression kan bromsas.

Under PUVA terapi en patient kan utsättas för ultraviolett ljus i ett av två sätt, beroende på vilken typ av hudåkomma han eller hon har. Om hudåkomma påverkar händer och fötter bara är patienten behandlas med en aktuell psoralen kräm som appliceras på dessa särskilda områden. Patienten sitter då i en stol och placerar hans eller hennes händer och fötter i små UVA ljuslådor. Om hudåkomma påverkar andra delar av kroppen, ges patienten muntliga psoralen och behandlas med UVA-ljus genom att sitta inne i en stor ljuslåda som gör att hela kroppen exponering.

PUVA terapi kan orsaka biverkningar, varav de flesta påverkar huden. Inom en till två dagar efter en behandling, kommer huden att ta på en något rosa eller rödaktig ton. Efter flera behandlingar, kanske huden solbränna eller mörkare. Ibland kan huden bli brända; Detta inträffar vanligen om huden har fått för hög för en dos av UVA-ljus. Bränt hud är djupt rosa eller rött, smärtsamma och kan blister. Ögonen och andra känsliga delar av kroppen, inklusive ljumske och armhålor, måste skyddas från UVA-ljus för att förhindra allvarliga brännskador.

Användningen av psoralen kan också orsaka biverkningar som kan inkludera torr hud, kliande hud, yrsel, huvudvärk och illamående. Personer som genomgår denna typ av behandling bör undvika ytterligare solexponering, särskilt de dagar när de har behandling planeras. Långvarig användning av denna terapi kan orsaka för tidigt åldrande av huden, inklusive rynkor och pigmentfläckar. Dessutom är risken för hudcancer och benigna hud utväxter ökat. Medvetenheten om denna risk minskar avsevärt risken för livshotande sjukdom, eftersom hudcancer kan behandlas effektivt när diagnosen tidigt.

  • PUVA terapi kan användas för att behandla eksem.
  • Ett recept för PUVA terapi kan erhållas från en hudläkare.
  • PUVA terapi kan användas för att behandla psoriasis.
  • PUVA terapi kan användas för att behandla hudsjukdomar som vitiligo.