Vilka faktorer avgör Guld priser?

March 22

Det finns många faktorer som avgör guldpriser, men precis som alla andra handelsvara, är de till stor del påverkas av lagarna i utbud och efterfrågan. Denna efterfrågan kommer främst från dem som producerar och säljer smycken och elektronik, men tandvård har en stor användning för guld, och guld också efterfrågas för penning skäl och som en värdebevarare. Guld huvudsakligen levereras av företag som undersöker guldgruvor och det belopp som finns för leverans, och hur mycket som krävs vid varje given tidpunkt kommer att påverka guldpriser. Dessutom på en daglig basis, volym guld handel, vare sig i fysisk form eller på elektronisk väg, kommer att avgöra guldpriser. Andra faktorer som kommer att hjälpa bestämma priset på denna ädelmetall inkluderar geopolitik, krig, naturkatastrofer, större regeringarnas ekonomiska politik, klimatet i världsekonomin och mer.

Smycken beslutsfattare och säljare är de stora deltagarna i guldmarknaden, så när det finns en efterfrågan på smycken, guldpriset vanligtvis skjuta i höjden, eller kommer de att sjunka om efterfrågan är svag. Guld är en effektiv ledare av elektricitet, så tillverkare av elektronik har också ett stort behov av guld. Chanserna för guld till rost är mycket avlägsna, så det är allmänt används inom tandvården. Det kan användas för att skapa dentala fixturer, och detta görs genom att legera den med andra metaller.

De monetära användningsområden för guld inkluderar reservinnehav centralbanker. Det belopp som innehas ändrar av olika skäl. Fysiskt guld hålls även i investeringssyfte av privata investerare. Dessutom finns det guldmynt som är lagligt betalningsmedel i vissa länder, såsom Sydafrika och Kanada.

När stora valutor, såsom den amerikanska dollarn, togs bort från guldmyntfoten, vilket var ett avtal för de viktigaste globala valutorna att basera sina sedlar på värdet av guld, konsumentpriserna upplevt en konstant vandring som resultat, vilket drivit Priserna på guld upp samtidigt. Detta beror på att överge guldmyntfoten gjorde det lättare för regeringarna att nästan skriva ut så mycket pengar som de önskade, därför gör det enkelt att skapa inflation. Denna faktor är fortfarande giltigt, eftersom stigande inflation gör oftast människor investera i guld för att hjälpa till att bevara rikedom, som i allmänhet ökar guldpriset.

Den amerikanska dollarn används som en global reservvaluta, så priserna på guld i allmänhet sker i US-dollar. Dessutom den amerikanska dollarn och priserna på guld har ett omvänt förhållande i de flesta fall; det vill säga, när de förstnämnda sjunker, uppskattar den senare, och vice versa. Till exempel när det fanns ett hot om en dubbel-dip recession i USA: s ekonomi under 2010, värdet av den amerikanska dollarn rasade mot de flesta andra stora valutor, medan guldpriset skjutit i höjden.

Individer och institutioner investerar i guld genom att köpa guldtackor, guldtackor och guld börshandlade fonder (ETF), bland andra sätt. Alla dessa typer av investeringar har en effekt på guldpriset. Den spekulativa inslag i guldmarknaden bidrar också till priserna. När spekulanter köper guld eller sälja guldterminer eller börshandlade fonder och genom andra guld handel fordon, har deras deltagande i denna marknad påverkar guldpriset.

Dessutom finns det så kallade London Gold Fix, där spotguldpriserna är fasta på en daglig basis, och denna korrigering används över hela världen som ett riktmärke för guldhandlare. Man kan övervaka terminsmarknaden för att mäta där priset på guld kan vara på väg. Detta beror på att de stora producenter och konsumenter av guld, även stora spekulanter, delta i terminsmarknaden, vilket påverkar priserna något.

  • Guld börjar som små flingor och nuggets innan det smälts och raffinerade.
  • Någon som har investerat i guld får oftast ett certifikat som visar deras ägande snarare än fysiska guldtackor.