Vad är Computer Sockets?

March 30

Dator uttag är de inbyggda gränssnitt på moderkort som accepterar olika hårdvarukomponenter. När kompatibla enheter är anslutna till dem, de kommunicerar med systemet att ge funktionalitet. Komponenter som använder dessa uttag inkluderar uppringda modem, grafikkort och ljudkort.

Standardiserade protokoll möjliggör kommunikation mellan datoruttag och de enheter som är utformade för att plugga in dem. När protokoll förändras, gränssnitten är bytt namn, och tillverkarna hålla jämna steg genom att designa produkter som använder de nyare protokollen. På 1980-talet blev de kallade Integrated Drive Electronics (IDE) slots, följt av Enhanced IDE (EIDE) slots.

I vissa områden har tekniken gått utöver dessa uttag till snabbare gränssnitt. Traditionella IDE-hårddiskar krävs breda kablar som används parallellt teknik för skickade data fram och tillbaka till enheterna. Moderna enheter använder en helt annan gränssnitt baserat på seriell kommunikation som använder smala kablar och små stift stil gränssnitt. Detta inte bara tillåtet snabbare hårddiskar, men sparade fastigheter på moderkort och förbättrad luftflöde inuti fall.

I genomsnitt moderkort har betydligt färre poäng av ingångs idag än tidigare. Många enheter är numera inbyggd i styrelsen, vilket minskar behovet av att lägga så mycket hårdvara. Bortsett från det inbyggda nätverksförmåga och USB och Firewire-stöd, vissa moderkort inkluderar även integrerad grafik och ljud funktionalitet. Spelare och audiofiler, men ofta fortsätter att välja avancerade eftermarknaden video grafikkort och ljudkort. Dessa enheter vardera kräver sin egen dator socket.

Medan ljudkort och många andra enheter använder standarduttag, moderna moderkort har andra ingångar, inklusive en dedikerad grafik kortplats. Grafikkort hantera stora mängder data, och som sådan, är gränssnittet utformad för att bearbeta större belastningar utan bloggat ner centralenheten. Det finns fyra huvudgrafikstandarder för dedikerade datoruttag: Advanced Graphics Port (AGP) 4x, AGP 8x, Peripheral Component Interconnect (PCI), och PCI Express (PCIe). Spåren är proprietära, vilket innebär ett AGP-kort kommer inte att passa in i en PCI-plats, eller vice versa.

Att veta vad slots ett moderkort har när de köper ett nytt system är en bra idé. Användare som vill ha den senaste, snabbaste grafikkort, till exempel, kommer att titta på PCIe-kort och kommer att kräva en särskild anslutning för det. Vissa människor kan också ha andra kort att installera, och de måste vara säkra på att det finns utrymme att göra det.

  • Moderna hårddiskar inte längre kräva uttag utrymme på moderkortet.
  • PCI expansioner platser på ett moderkort är en typ av datoruttag.
  • Extra uttag kan nås genom att ta bort datorhöljet.