Vem var Wagner?

April 8

Wilhelm Richard Wagner (1813-1883) var en tysk kompositör som är mest känd för sina operor. Han är också ibland som den sista namn Geyer, sedan hans far dog innan han var ett år gammal, och hans mor snabbt omgift en skådespelare, Ludwig Geyer. Vissa påståenden har gjorts att Geyer var faktiskt Wagners biologiske far, men dessa påståenden har inte bevisats. Geyer dog när han var sex.

Tidigt verkade Wagner att ha en smak för musik och kan spela många teatraliska låtar på gehör. Han var inte en stor pianist dock, och hans handledare var frustrerad över att han inte skulle utföra även de enklaste av skalor. Han var mycket mer intresserad av att skriva pjäser, och såg musiken enbart som ett sätt att öka dramatiken av berättelserna som han ville berätta.

Hans intresse för musik i sig verkar hittills från ca 18 års ålder. Det var vid denna tid som han "upptäckte" Beethoven. Två år senare, komponerade han sin första opera, Die Feen, eller The Fairies som inte utförts under hans livstid.

Även Wagner entusiastiskt arbetat på hans nästa opera, och höll dessutom positionen av musikdirektör för flera teatrar och var ofta i skuld. Hans äktenskap med Christine "Minna" Planer var stormigt. Hon sprang iväg med andra män flera gånger, och de två som uppstått så mycket skuld att de hade att plötsligt fly från Riga, Ryssland, till England för att undkomma sina gäldenärer.

Samtidigt reser till England, var han inspirerad av hans skepp resa för att skapa flygande holländaren, (Den flygande holländaren), vilket skulle bli en av hans mer kända operor. Genom 1840, Wagner och Hyvel bodde i Paris och han tillbringade tid att ordna operor av andra kompositörer.

Tillbaka i Tyskland, kunde han iscensätta både Den flygande holländaren och Rienzi, hans tredje opera. Men hans politiska ställning i den nationalistiska rörelsen Tysklands och hans ringa medverkan i olika iscensatta uppror tvingade honom att fly Tyskland, när rörelsen var krossad.

Dessa år i exil var försvåras av sin frus fördjupa depression och av sin egen sammandragning av rödsjuka, ett tillstånd som orsakas av strep bakterier, som orsakar inflammation i huden och fettvävnad. Trots dessa förhållanden, var hans stora verk, Der Ring des Nibelungan, eller The Ring av Nibelungs består under denna tid. Ades Tristan und Isolde består ungefär fem år senare.

I mellan att skapa operor, tyvärr började han utveckla filosofin starkt främja antisemitism. Hans 1850 pamflett, "judarna i musik," är en våldsam attack mot judiska kompositörer. Hans antisemitiska hållning är något ifråga gett han var en anhängare av flera judiska kompositörer. Senare recensioner av hans arbete utgör de motstridiga slutsatser om att han var extremt antisemitiska och att hans operor har skiktade negativ referens till judar. Andra anser att eftersom Hitler disponeras Wagnernian musik som riktig nazistmusik, påståenden om antisemitism är överdrivna.

Wagners senare i livet såg hans äktenskap slut efter att han hade många frågor. Hans mest skandalösa kontakter var med illegitima dotter Franz Liszt, Cosima von Bülow. Den affär genomfördes väldigt mycket i det öppna, lägga till avsky av hans tidigare vänner. Liszt skulle inte tala med honom, även efter att han gifte sig med Cosima.

Senare arbeten inkluderar några av Wagners mest kända stycken, Parsifal, Valkyrian, Siegfried och. Han är också känd för sin sammansättning som engelsktalande hänvisar ofta till som Bröllopsmarsch. Han sägs också ha hög grad påverkat filmisk poäng. Hans inflytande kan kännas i verk av Jerry Goldsmith, Danny Elfman och John Williams.

Hans arbete återstod inflytelserik efter hans död, och i synnerhet de moderna brittiska författare som TS Eliot, James Joyce och Auden berömde honom. Hans idéer om döden är ganska lika de som utvecklats av Freud, men predate Freud. Även om vissa idag finner hans operor hårdhänt, andra glädje i dem, och det kan inte förnekas deras inflytande på modern sammansättning.

  • Beethovens musik hjälpte utlöste Wagners intresse.
  • Wagner föddes i Tyskland 1813.
  • Wagner är mest känd för sina operor, varav de flesta är fortfarande populära i dag.