Vad är Nutritional immunologi?

April 16

Närings immunologi är läran om hur kost påverkar immunsystemet och kroppens förmåga att bekämpa en infektion och sjukdom. Det har länge varit känt att maten ger människor och djur med nödvändiga vitaminer och näringsämnen för frisk kroppslig funktion. De som studerar närings immunologi försöka ta detta koncept ett steg längre genom att titta på hur undernäring kan påverka immunsystemet. Teorin är att undernäring lämnar kroppen svag och utsatt för sjukdom, medan rätt kost gör att kroppen att förbli stark och frisk. Studier av detta slag har gjorts i tusentals år.

Enligt historiska dokument, är den grekiska läkaren Hippokrates krediteras med citatet "Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat." Detta uttalande visar en anmärkningsvärd förståelse för rollen näring spelar i hälsa i kroppen. Det är mycket troligt att Hippokrates observerade att de som hade tillgång till en stabil och varierat utbud av mat var mindre benägna att sjukdom än de som kämpade för att hitta varje måltid. Hans observationer var förmodligen några av de första studierna av närings immunologi.

Andra gamla läkare noterade också detta mönster. Indiska, egyptiska, kinesiska, och Celtic medicinsk praxis alla rekommenderade vissa örter, kryddor, frukt och grönsaker ätas för att avvärja vissa sjukdomar och tillstånd. Forntida läkarna förstod att en viss typ av kost hjälpte främja livslängd, även om de inte förstod varför. Deras observationer var generellt ytbehandlade baserade. En gammal indisk läkare, till exempel, kanske inte förstår varför de som åt apelsiner upplevt sjukdom mindre ofta än de som inte gjorde det. Allt han kunde göra var att göra ytan korrelationen.

Stöd för närings immunologi tycktes öka runt 1810, med forskare JF Menkel upptäckter. Menkel kunde dra en korrelation mellan sjukdom och skick bräss, en körtel vid basen av halsen. Den bräss reglerar många av funktionerna i det lymfatiska systemet, som styr immunitet. Vid prövningen undernärda patienter, upptäckte Menkel att många av dessa människor var inte bara benägna att sjukdom, men visade också förtvinat bräss aktivitet.

Denna upptäckt var oerhört viktigt, men Menkel aldrig riktigt förstått varför undernäring påverkade bräss här sättet. Det var inte förrän 20-talet att läkare och forskare upptäckt att livsmedel innehåller vitaminer. Det var under denna tid som studier av närings immunologi verkligen tog fart. Under 1920- och 1930-talet, medicinska forskare kunde isolera vitaminer i livsmedel och skapa några av de första vitamintillskott. Dessa tillägg ofta används för att behandla sjukdomar tills vaccin blev populär under andra världskriget.

Världskriget kallas ofta vaccin era i medicinska studier. Vacciner, och senare antibiotika, blev de primära behandlingar för de flesta förhållanden tills en återfödelse av närings immunologi på 1960-talet. Därifrån dessa studier fortsatte att vinna mark, med mindre starter och stopp längs vägen. Många moderna läkare undersöker en patients kost och kombinera förbättrad kost med receptbelagda läkemedel för en varaktig och holistisk behandlingsplan.

  • Små barn som är undernärda har ofta ett försvagat immunförsvar.
  • Närings immunologi är studiet av olika livsmedelsprodukter på kroppens förmåga att bekämpa bort vissa sjukdomar och infektioner.