Vad är en nasal Abscess?

November 25

En abscess är en varfyllda ficka av lokal infektion ringat av inflammation. En abscess kan uppstå var som helst i kroppen, men en abscess som inträffar inom näshålan kallas en nasal abscess. Den nasala kaviteten är det område av kroppen inom näsan som sträcker sig från näsborrarna till halsen.

Bakterie- och virusinfektioner, parasiter, intrång av främmande ämnen i näshålan och skador kan alla orsaka en nasal abscess. Efter den underliggande förolämpning har inträffat, sänder immunsystemet vita blodkroppar till den skadade platsen för att bekämpa infektioner. Pus, som består av lymfvätska, aktiva och döda vita blodkroppar, förstörd vävnad och bakterier eller andra främmande ämnen, börjar att samlas i området.

Till skillnad från många andra typer av bölder, kan en nasal abscess ofta behandlas med antibiotika, eftersom näshålan är mycket vaskulariserad, vilket gör det lättare för antibiotika som reser genom blodet för att nå små fickor av infektion i näsan. Ibland är det nödvändigt att dränera ett nasalt abscess kirurgiskt. Detta är oftast enkla öppenvården förfarande gjort med en lokaliserad bedövningsmedel, men om patienten har underliggande hygienkrav som äventyrar hans eller hennes immunförsvar, kan sjukhusvistelse vara nödvändig. Om en nasal abscess lämnas obehandlad, kan infektionen sprida sig till ben eller blodomloppet, vilket kan ha livshotande konsekvenser.

En typ av nasal abscess är en nasal septal abscess. Nässkiljeväggen är den struktur som löper genom mitten av näsan, dela in den i två sidor, var och definieras av en näsborre på utsidan änden. Nässkiljeväggen består av både ben och brosk. Nässeptum bölder uppstår vanligtvis i broskdelen av septum efter en traumatisk skada. Tandinfektioner, bihåleinflammation, influensa och nasala operationer kan också orsaka nässeptum bölder, och symtomen är smärta, inflammation, rodnad och blödning. Om den lämnas obehandlad kan nasala bölder orsaka nästäppa, andningssvårigheter och slutligen permanenta skador på septum.

Bölder kan vara en anledning till allvarlig oro på grund av meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA), en bakterie som har blivit resistenta mot många av de frontlinjen antibiotika som vanligen används för att bekämpa infektioner. MRSA bölder oftast kommer att svara på behandling med starkare antibiotika, såsom vankomycin, men läkarna ofta väljer att dränera bölder infekterade med MRSA bakterien istället administrera antibiotika. Detta görs för att förhindra MRSA blir resistenta mot ännu fler typer av antibiotika.

  • Abscess är varfyllda fickor av lokal infektion omgiven av inflammation som kan uppstå var som helst i eller på kroppen.
  • Nasala abscesser finns fickor av inflammation och infektion som inträffar inom näshålan.
  • En nasal abscess kan orsakas av främmande material i näsgångarna.