Vad är en Tin Lizzie?

October 17

En Tin Lizzie är en gammal personbil, mest vanligt en Ford Model T. Termen sägs ha härletts från den vanligaste amerikanska namn för en häst i början av 1900 - Lizzie, förkortning för Elizabeth - och det faktum att fordonet var gjort av metall eller tenn. Används som slang referens för Model T, termen Tin Lizzie gjorde så småningom sin väg till att definiera någon billig, gammal bil. I början av bil racing, en Tin Lizzie var ett smeknamn som ges till en grov utseende racerbil. Som andra tillverkare började producera bilar, blev termen synonymt för en förfallen eller billigt byggda bil eller lastbil.

I början av den amerikanska bilindustrin, allmänheten var misstänksam om behovet av ett motordrivet fordon som ofta rädd hästar och skadade vägar genom att skapa djupa hjulspår i vått väder. När fler och fler av modell T Ford bilar började ockuperar vägar och gator landsbygden, började missnöjda allmänheten ger Mr Fords moderna förundras inte så fantastiska smeknamn, såsom Tin Lizzie. Så småningom blev det känt ses som en period av smekning och vissa ägare började hänvisa till sina egna Fords som Tin Lizzie.

För det mesta, var modell T en pålitlig bil och visade sig vara en tillförlitlig transportmedel som sakta ersatte häst och vagn. Eftersom fler och fler människor började att resa i Tin Lizzie, några mekaniska brister exponeras som krävde några snabba omkonstruktion av Ford. De tidigaste Fords var gravitationsmatade bränslet krävs för att driva motorn. Detta innebär att det inte fanns någon bränslepump för att leverera bränsle till förgasaren. Således, när fordonet ombads att klättra en brant backe, bränslet i bakmonterad bränsletank skulle inte strömma till motorn, och fordonet skulle köra på gas halvvägs uppför backen.

Ägare löste snart bränsleleveransproblem av Tin Lizzie och började backa upp kullar. Den besvärliga process för körning i kuperad land gav upphov till Tin Lizzie moniker igen och namnet spred sig till alla motorfordon på vägen som gav någon lutning mekaniska problem. Många bil klubbar ägnas åt insamling och överlevnad modell T kallar sina medlemmar Lizzie Lovers.

  • Känd som en Tin Lizzie, var Ford Model T utformad för att vara överkomligt för nästan alla medborgare.