Vad är lagligt Förtal?

April 22

Vissa människor felaktigt använda termerna "förtal" och "förtal" omväxlande, men lagen gör en klar åtskillnad mellan de två. Båda termer hänvisar till förtal, något osant som är skrivet eller sagt, eller ens i vissa fall porträttbildmässigt eller visuellt, som i hög grad kommer att skada en persons anseende eller minska beaktande andra håller honom i. Ärekränkning är förtal som är skrivet, och juridiska förtal är förtal som sägs högt.

En person som känner att han har blivit utsatt för rätts förtal måste bevisa det genom att uppfylla vissa kriterier om han kommer att stämma den person eller institution han känner har förtalat honom. Kriterierna omfattar bevisar att åtminstone en person, förutom den person som tror att han förtalat, förstod också uttalandet i fråga i samma ärekränkande ljuset. En person som anklagas för förtal eller ärekränkning ofta kan vända sig för att använda sig av ett starkt försvar på grundval av sanningen; Om uttalandet eller skriftligt material är sant, brukar det inte anses rätts förtal eller ärekränkning. Det finns andra försvar, inklusive olyckor och samtycke.

En annan viktig försvar mot rätts förtal kallas privilegium. Privilege ges till vittnen som vittnar i en rättssal, och samma privilegium gäller advokater argumenterar deras fall. Privilege också ges till lagstiftarna i vissa omständigheter samt till en domare som är talande från sin bänk. En annan försvar är åsikt, vilket innebär ett argument kan göras som ett uttalande som gjordes som ett yttrande inte förtal. Vissa domstolar, dock inte längre styras av detta försvar.

Den genomsnittliga personen kan bli föremål för rättslig förtal eller den påstådda förövaren, och så kan offentliga personer. I mitten av 1960-talet, dock Förenta staternas högsta domstol slog fast att offentliga personer som anklagar andra rätts förtal eller ärekränkning måste bevisa det fanns illvilja bakom de talade eller skrivna ord, och det påstådda förtal eller libeler visste vad han sade var osanna . Mycket av juridiska förtal lagar innan den tiden styrdes på från domstolar i olika stater enligt sina egna statliga lagar. Det finns standarder för rättslig förtal i andra än USA-länderna, och kriterier kan variera från land till land.

Många domstolar kommer att erkänna en situation som kallas sig förtal. I detta fall har domstolen möjlighet att förutsätta skada gjordes till en person, till exempel som om någon anklagade en person att drabbas av en könssjukdom. Detta kan också gälla förtal mot någons professionella ställning eller förtal mot någons moral som bedöms av gemenskapens normer.

  • Rätts förtal är en form av verbalt ärekränkning.
  • Förtal skadar en persons rykte.