Rengöring av spis

August 26

Ingenting ger en mysigare atmosfär till ditt hem än en eld brinner i spisen. Däremot kan det gladlynt liten eld gör en stor röra. Du bör rengöra din eldstad helt minst en gång om året eller oftare om du använder den ofta.

Den bästa tiden att göra detta är i slutet av brand brinnande säsong eller någon annan gång när du inte kommer att använda din eldstad. Vänta minst en dag för askan svalna innan du rengör om spisen har precis använts. Följande metod ska bara ta en timme eller två av din tid, så få till det!

Här är vad du behöver:

 • Tarp, plast droppe trasa eller tidningar (för att skydda mattor, etc.)
 • Personliga föremål skydd, till exempel en mask för näsan & munnen, glasögon för ögonen, gummihandskar, och gamla kläder
 • Stiff-borste
 • Gamla sopborste och skyffel eller spade
 • Vakuum (tillval)
 • Papperskorg
 • Sponge (er)
 • Hink full med varmt vatten
 • Skummande badrum rengöringsmedel

Proceduren för att göra rengöring är som följer:

 1. Lägg skyddsbeläggningar över golvet runt eldstaden och något annat i närheten som du vill hålla ren. Sätt på vilket som personligt skydd objekt som du tycker passar att använda.
 2. Ta andirons och riv utanför och använda hård-borste för att ta bort påbyggnad sot.
 3. Avlägsna lös aska från eldstaden genom ösa upp det med din spade eller skyffel och placera det i papperskorgen.
 4. Använd borste eller någon form av skrap att lossa sot och kreosot uppbyggd från väggarna i den öppna spisen.
 5. Sopa upp resten av sot med kvasten. Med hjälp av en vakuum gör denna uppgift går ännu snabbare och det kommer att ta upp mer av sot. Du kan behöva ändra dina tidningar / drop trasa om de är riktigt smutsiga efter detta steg.
 6. Nu är det dags att djup ren. Använd hink med varmt vatten och svampen att dämpa de områden som du vill börja med. Det är vettigt att börja i toppen och gå ner.
 7. Spraya dämpade området med skummande rengöringsmedel. Låt det sitta i ungefär en minut. Använd sedan borste för att skrubba området.
 8. Använd svampen att skölja smutsiga skummet från området du just rengöras, sedan dämpa ett annat område och upprepa steg 7. Fortsätt på detta sätt tills alla eldstad väggar är rena.
 9. Du kan antingen låta väggarna lufttorka eller torka dem med gamla trasor. Byt andirons och rosten. Släng draperier eller tidningar.

Om du har glasdörrar spis, men du vill rengöra dem också. Använd en sprayflaska med glasrengöringsmedel och wadded upp tidningen.

Din eldstad ska nu vara riktigt ren. Njut av det medan det varar.