Vad är Parallell parkering?

February 16

Parallell parkering är kanske en av de mest utmanande aspekterna av att lära sig att parkera en bil, och eftersom det är ofta testade på förarens tentor, du absolut måste lära sig att göra det på rätt sätt för att få ett godkänt betyg och din licens. Termen parallellparkering hänvisar inte till dig parkera bilar parallellt med andra bilar, men i stället, du parkera en bil parallell till trottoaren. Det betyder oftast att du måste smörgås bilen mellan två andra bilar, med din främre stötfångaren inför baksidan av en bil, och ryggen stötfångaren mot främre stötfångaren på bilen bakom dig.

Om du lär fickparkering, kom ihåg att praxis är nyckeln till att bli bra på det, men det kan ofta vara en svår sak att lära sig, speciellt du försöker det på en mycket upptagen gata. Istället för första inlärning på en gata där andra kan bli irriterade på din flera försök att rada upp parallellt med trottoaren, överväga att prova dina första försök utanför ditt hem om gatan är tyst, eller i oanvänt parkeringsplats, där du kan parkera bredvid till ett staket eller mur, så kan du få den "känsla" för att väcka en bil nära en trottoarkant.

När du har fått praktik med fickparkering utan att vara omgiven av andra bilar, är det dags att prova på en riktig gata. Den grundläggande metoden är följande:

1. Hitta en plats som passar dig och ge dig lite utrymme att manövrera.
2. Signal din avsikt att använda utrymmet, och sakta ner, innan passera utrymmet.
3. Låt andra bilister som är bakom dig passera dig.
4. Dra framför utrymmet, i linje med den bil som kommer att vara framför dig när du parkerar
5. Långsamt tillbaka in i utrymmet i en vinkel, något vrida ratten så att hjulen producerar en gradvis sväng i utrymmet.
6. När du har backas in i utrymmet, kanske du behöver lite fordonsjustering genom att dra framåt och vrida på ratten.

Du kan behöva gå framåt och backa några gånger för att uppnå verklig fickparkering. Ibland kan du behöva dra ut och börja om igen om du vinklas in i utrymmet för kraftigt.

Som du försöker fickparkering, använd din backspegeln, och dina sidorutor, och vända på huvudet för att titta bakom dig och dina sidor. Du vill vara noga med att inte bara av andra förare, men fotgängare som kanske försöker passera igenom ditt utrymme som du säkerhets in. Också vara säker på att välja en plats som är tillräckligt stor. Glöm inte att du behöver för att komma ur det utrymme för; så inte fålla själv i alltför nära till de bilar framför och bakom dig.

För att ta itu parallella parkering frågor, nu några bilar är utrustade med automatiska censorer som pip eller signal när ditt rikligt ligger i nära anslutning till andra bilar. Detta kan hjälpa dig att se till att du inte råkar trycka på stötfångare av andra bilar när du säkerhetskopierar eller dra framåt. Nya modeller av vissa bilar har nu bakre kameror som hjälper dig att se direkt bakom dig. Andra erbjuder ens vad biltillverkare kallar "Intelligent parkering Assist", där bilen tar över styrningen aspekten av parallellparkering. Om du måste komma in i en knipa, eller är ett hopplöst dålig parallell parker, kan det vara bra att anlita en vän eller åskådare för att hänvisa dig in i utrymmet.

  • Parallell parkering kan användas av förare som har svårt att hitta en plats på en upptagen händelse.