Vad är ett tand Diode Laser?

January 27

En tandläkare diodlaser beskriver ett kirurgiskt instrument som avger energi via ljusstrålar och används för att utföra tandvård utan blödning och med mindre obehag. En diodlaser innehåller en halvledar halvledare i sin kärna som stimuleras att producera osynligt infrarött ljus. Ljuset skapar en termisk reaktion på mjuk vävnad, emalj och ben, och våglängden kan justeras för olika användningsområden.

Tandläkare använder en tand diodlaser för reparativ arbete och för att behandla tandlossning. Den ersätter skalpellen, vilket minskar tiden för återhämtning, mängden blödning, och nivån av obehag för patienten. Det erbjuder en exakt instrument för avlägsnande av sjuk vävnad och att omforma tandkött för att skapa ett mer attraktivt leende.

Laser definieras som ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning. Dessa anordningar producerar ett enfärgat ljus som en energikälla. Tanddiodlaser är uppkallad efter källan till energi som finns i mitten av instrumentet. Andra lasrar kan verka genom koldioxid eller kristaller i kärn optiska hålrum.

Hos patienter med gingivit, en form av periodontal sjukdom märkt av inflammerat tandkött, kan tandläkaren använda en tanddiodlaser att omforma vävnad som omger individuella tänder. Lasern kan användas för att skära bort överflödig vävnad att balansera höjd och bredd-förhållande av individuella tänder. Detta förfarande kan ge en mer symmetrisk leende.

Framsteg inom teknologin gör tanddiodlaser ett föredraget instrument för behandling av periodontal sjukdom. Bakterier i munnen kan skapa djupa fickor i tandköttet, vilket leder till benförlust. Tandläkare kan ta bort bakterier och sjuk vävnad med en tanddiodlaseranordning i mild till måttlig fall. Förfarandet främjar också tillväxten av förlorat ben hos vissa patienter.

Lasrar kan också vara effektivt för att ta bort fläckar av förfall på ytan av tänderna. Dessa instrument kan skära genom hårda tandytan och eliminera en ful brun fläck. Detta förfarande kan vanligtvis göras utan bedövning.

Två laserlägen finns för medicinskt och dentalt bruk. En tandläkare diodlaser avger ett kontinuerligt ljus, medan andra laser enheter använder pulserande ljusenergi för kirurgiska ingrepp. Små glasfibrer levererar energi till operationsområdet. Ihåliga rör eller stela armar hjälper kirurgen styra lasern till exakta områden inne i munnen.

Fördelar med laser i tandvården innefattar bevarandet av frisk vävnad och minskad tid för att återhämta sig från tandkirurgi. De eliminerar behovet av anestesi och medger arbete nära metallfyllningar eller hängslen. Tips om laseranordningar kan tas bort och steriliseras för upprepad användning.

  • Lasrar producerar ljusstrålar som kan behandla ytor samtidigt minska blödning.
  • Dental diodlasrar kan användas på en mängd olika dentala problem.