Vad är stekt bröd?

January 29

Nästan varje område i världen har ett recept för stekt bröd. Själva termen kan hänvisa till en brittisk behandling av skivat bröd, utan även kan referera någon typ av bröd som har stekt. Det finns jästa stekt bröd, såsom indian frybread och osyrade bröd som t.ex. tortillas. Även om många recept är enkelt mjöl och vatten som har blandats samman och stekt, vissa är mer genomarbetade.

Namnet "stekt bröd" används särskilt i Storbritannien för att ange en skiva vitt bröd eller soda bröd som har stekt på båda sidor i en kastrull med bacon fett. Brödet kan vara stekt i olja och traditionellt serveras med andra livsmedel eller som en del av en stor frukost. Det kan också hänvisa till toast som har doppats i ägg och stekt, känd som French toast.

Likaså "frybread" är en term som används för att beskriva en mängd olika bröd recept tillagas av indianer. Native American frybread är oftast en blandning av vatten, mjöl och salt som är stekt över öppen eld eller friterad i olja. Det finns många varianter, bland annat recept som har squash eller andra grönsaker som ingår i degen.

I mexikanska och sydamerikanska köket, kunde stekt bröd bli känd som en tortilla, bland andra namn. En tortilla är tillverkad av enkla deg bestående av vatten och vitt mjöl eller majsmjöl. Degen trycks ned för att bilda en bred, tunn cirkel och sedan stekt, ibland i olja eller ister. Det används ofta som en vehikel för andra livsmedel.

I områden i Indien, är vanligt en typ av osyrat stekt bröd kallas chapatti eller roti. Chapati är också bara en blandning av vatten och mjöl som formas till skivor. Skivorna kokas i en torr stekpanna tills de tar på lite färg. Medan serveras med rätter och används för att doppa i andra livsmedel, kan brödet själv täckas i smör eller ghee innan de äts.

I Kina finns det en typ av stekt bröd kallas Youtiao. Det är syrat bröd som formas till långa remsor och sedan friterad. Youtiao åtnjuts till frukost tillsammans med en söt risrätt.

Livsmedel som anses stekt bröd kan anta många former. En av de mer vanliga stekt bröd är en pannkaka. Detta är bara en smet som är stekt i en stekpanna tills genomstekt. Det är ibland serveras med söt sirap på toppen.

  • I Storbritannien är stekt bröd gjord speciellt med skivor av vitt bröd.
  • En av de mer vanliga stekt bröd är en pannkaka.
  • Stekt bröd ofta tillagas i bacon fett.