Vad är en TLSO Brace?

June 16

En TLSO brace är en spinal ortos används främst för barn med skolios. Ortosen passar över bålen och stödjer ryggen. Utöver sin roll i skolios behandling, är en TLSO stag används också för vuxna och barn som utsatts för ryggskador eller återhämtar sig från ryggkirurgi.

TLSO är en akronym som står för torakolumbala sakrala ortos. En TLSO brace kan också känd som en Boston stag eller en underarm stag. De är oftast gjorda av tålig plast och speciellt gjuten för att passa ett barns kropp.

En torakolumbala sakrala ortos stag arbetet mot skolios genom att utöva påtryckningar på olika punkter längs ryggraden. Med tiden ger ryggraden för det tryck av stag, och krökning av ryggen rätar långsamt. Dessa typer av skolios hängslen bärs under kläder och är praktiskt taget osynlig för åskådare. Barn bär en TLSO stag håller vanligtvis den på upp till 23 timmar om dagen, men det är oftast bort under ansträngande fysisk aktivitet.

Även om barnmodeller av TLSO hängslen är oftast gjorda av plast, vuxna modeller finns i olika stilar och material. Vissa är gjorda med en maskliknande tyg, vilket möjliggör en sval och ventilerande känsla. Andra kan vara tillverkade av mer aducerade plasttyper som tillåter mer frihet vid böjning och vridning. Det finns även stilar som består av skum och elastisk, som ger patienter med en låg nivå av begränsning i sina rörelser och minskat tryck på sina överkroppar.

Det finns vissa riktlinjer som är nästan universell bland de olika typerna av TLSO hängslen på marknaden. En T-shirt eller annan skjorta av lättviktsmaterial bärs under stag för att öka komforten och dra upp svett. Bäraren är typiskt uppdrag att hålla ett vakande öga på eventuella hudutslag eller andra irritationer som kan utvecklas från bär stag. En TLSO stag aldrig bärs samtidigt ta en dusch på bad; traditionellt, kommer läkarna att ge patienterna speciella typer av hängslen för att bära i duschen.

Någon idrottsliga en TLSO stag kommer att finna det nödvändigt att flytta med mindfulness. Den bakre stag kommer hämma bärarens förmåga att röra sig i vissa riktningar och vid vissa hastigheter. Särskilda typer av stolar är obekväma för stag-bärare; mjuka eller överfylld soffor - särskilt de låg på marken - är ett besvär. Kraftiga stolar med armar är den föredragna metoden för sittplatser för de med en TLSO stag.

  • En del barn kan behöva bära ett stag för att förhindra att deras skolios förvärras.
  • En TLSO stag kan bäras av en person som lider av en ryggskada.
  • TLSO hängslen är slitna för att behandla skolios.