Råvaru ETF: Den SAD saga Contango

October 12

ETF investerare bör använda mycket försiktig innan man investerar i råvaror, särskilt i fonder som använder terminer och andra derivat. Förklaringen till lögner i något som kallas contango. Det är ett ord som nästan alla investerare i råvaru ETFs, åtminstone de som är beroende av terminskontrakt, vill heck de aldrig hört.

Contango avser en situation där avlägsna terminspriser för en viss råvara börja löpa långt före nära terminspriser.

Med andra ord, om du vill behålla en terminer ställning som ser en månad ut, köper du terminskontrakt för nästa månad som löper ut 30 dagar. Sedan en månad senare du ersätta dem med kontrakt som contango har gjort dyrare. Effekten är ungefär som att hålla en näve sand och titta på sanden sålla bland fingrarna tills du är kvar med inget annat än en tom hand.

Det faktiska priset på naturgas, till exempel, tappade förhastat under de senaste åren eftersom ny gas borrning teknik och upptäckten av nya reserver har ökat utbud utöver efterfrågan. Men köparna av Victoria Bay USA Natural Gas Fund (UNG) inte utnyttja dessa fallande priser varje månad.

Istället var de köper framtida kontrakt varje månad som var dyrare än de terminskontrakt de ersatte. Varför? Förklaringen är komplicerat, men köp- trycket kommer från investerare själva bidragit till att underblåsa de uppblåsta termins priser. Ovanpå det, spekulanter, att veta att fonder som UNG tvungen att köpa ytterligare terminskontrakt som de gamla löpte ut, började framdrivna inköpen och körde priserna högre än.

Som ett resultat av contango, har många råvaru investerare förlorat pengar, och en del har förlorat massor av pengar, på senare år - även i de fall där, som med olja, priset på varan i sig ökade. De berömda chefer på Victoria Bay ledde sina investerare till slakt. Men mer erfarna chefer har också fångats med byxorna nere.

Som om inte det vore illa nog, är några vinster vid försäljning av fonder som använder terminer beskattas stor del på kortsiktiga kapitalvinster priser, även om medlen hölls under mer än ett år - bara ytterligare en av dessa IRS quirks. (Visst, har inte många människor haft detta problem nyligen eftersom vinsterna är svårt att komma med dessa medel.)