Vad är P2P?

October 15

Peer to peer (P2P) är ett nätverksprotokoll för datoranvändare, som används för att ladda ner torrents eller P2P-filer. Snarare än att ansluta till Internet, tillåter P2P programvara surfare att få kontakt med varandra för att söka efter och hämta innehåll. På grund av den unika strukturen i nätverket, är det mycket effektivt för att ladda ner stora filer. En snabb jämförelse med standard nedladdning förklarar varför.

Internet ansluter användare eller surfare att webbplatsservrar. Genom cruising Internet en användare upprättar en en-mot-en-anslutning med varje webbplats besöktes. Om användaren vill innehåll (filer) från den webbplatsen, servern som arkiverar webbplatsen överför filerna begärt. Eftersom en webbplats kan ha hundratals eller tusentals besökare vid varje give ögonblick, kan filöverföring vara långsam eller trög ibland. Nedladdningshastighet kan bromsa till en rännil.

På ett P2P-nätverk, när en användare vill ha en fil, lokaliserar installerad programvara eventuella kopior av filen inom nätverket. Den tillåter då användaren att skapa flera kontakter med flera källor som har hela eller delar av den önskade filen. Som delar av filen tas emot, de är också upp till andra användare som begär den filen. Detta protokoll för att matcha flera källor till en begäran gör för en effektiv nedladdning schema.

Eftersom filerna tas emot från olika källor snarare än en enda källa, kan stora filer laddas ner snabbt av P2P. Men thereâ € sa fångst. P2P programvara håller reda på hur mycket en användare laddar ner, jämfört med hur mycket han eller hon delar. Om någon laddar ner mer än de laddar upp, är bandbredden för nedladdning minskat eller kvävdes. Om man har en 1: 1-förhållande eller bättre, är nedladdningshastigheten ökar.

De flesta användare har asynkrona anslutningar till Internet, vilket innebär att de kan ladda ner ett antal gånger snabbare än de kan ladda upp. Därför kan överföra data till ett P2P-nätverk ta lång tid. För att garantera goda nedladdningshastigheter, användarna ofta hålla kontakten efter att ha fått sin önskade filen (er) för att ympa tillbaka filen till andra. P2P programvara kan konfigureras för att automatiskt koppla bort användaren från nätverket när en viss andel kvot uppnås.

En blodigel är ett P2P-användare som kopplar från nätverket så snart han eller hon får den önskade filen. Detta anses dålig form på ett P2P-nätverk. En svärm avser den totala mängden användare gör en viss fil finns, och kan bestå av flera frön, blodiglar och downloaders / uppladdare.

Man kan använda en webbläsare för att söka efter ett P2P torrent, till exempel, men en P2P-klient måste installeras för att faktiskt hämta torrent. Många kunder är freeware och vissa är open source-program, vanligtvis anses fri från bakdörrar eller spionprogram.

Denna teknik är lagligt, men att dela upphovsrättsskyddat material är det inte. Vissa webbplatser som arkiverar olagliga P2P-filer har måltavla organisationer som företräder inspelning artister och filmindustrin. Class actions har också väckts mot användare i vissa fall.

  • Peer-to-peer, P2P, tillåter användare att ladda ner filer från varandra.