Vad är en Seam Gauge?

October 13

En söm mätare är ett specialverktyg för sömnad som är utformat för att säkerställa att sömmar och fållar är ännu, skapa ett plagg som passar ordentligt och känns bekväm. Förutom att se till att ett plagg är konstruerat väl, hjälper detta verktyg också för att skapa en mer professionell, polerad look i den färdiga pjäs, och det hjälper till att hålla sömmarna ljud, vilket minskar risken för att reda ut eller gapande öppna.

I grund och botten är en söm mätare en linjal, tillåter människor att mäta tyg, men den innehåller en speciell skjutreglage som kan användas för att markera en önskad mätning. När du använder mätaren, kan avlopp ställa markören till en viss punkt och använda den som en snabb visuell referenspunkt medan du trycker, pinning, eller sy en söm. Så småningom, kan markör böjas eller börja att glida, i vilket fall den eller hela mätaren kommer att behöva ersättas.

De flesta sömnadsmönster inkluderar vad som kallas en "sömsmån." The sömsmån säkerställer att när tyget har skurits till en specifik storlek, kommer det fortfarande finnas utrymme för att sy ihop. Vanligtvis anger ett mönster sin sömsmån, så att avlopp vet hur mycket spelrum de har, och en del människor lämnar en extra stor sömsmån, bara för att vara säker. När du vet vad din sömsmån är, kan du ställa in din söm mätare därmed se till att sömmarna är rätt bredd.

Förutom att användas för att mäta sömmar, kan detta verktyg också användas för att hålla dart även, genom att noggrant mäta varje pil. Detta är oerhört viktigt, eftersom ojämnt sydda dart kan orsaka en hel plagg att se ojämn, förstör den övergripande utseendet på pjäsen och ofta avbryta nedgången av tyget längs kroppen. På synliga sömmar och fållar, är en söm mätare som används för att hålla sömnad jämn och rak, så att plagget ser attraktiv när den är färdig.

Seam mätare kan göras av plast eller metall, och den rörliga delen har typiskt en klämma eller skruv för att hålla den i läge. Normalt är de inte målade, för att se till att ingenting smittar av på tyg som det hanteras och sys, och vissa mätare är ihåliga i mitten, tillåter människor att använda dem som en guide för krita.

  • En söm mätare är ett specialverktyg för sömnad som är utformat för att säkerställa att sömmar och fållar är ännu, skapa ett plagg som passar ordentligt och känns bekväm.