Vad är en Shoji Screen?

June 26

En Shoji skärm är en träram täckt i rispapper eller ett tjockt papper tillverkat av andra naturfibrer. Många människor förknippar Shoji skärmar med japansk inredning och kultur, och de är en viktig del av en traditionellt byggd japanska hem, tillsammans med tatami mattor. Ett antal hem designföretag säljer Shoji skärmar tillsammans med andra asiatiska-tema hem artiklar. Dessa företag kan också erbjuda konsultation i japanska rum design för en mer autentisk look.

En traditionell Shoji skärm är utformad som en skjutdörr, och det är faktiskt inbyggd i ramen för ett hus. Ofta många av väggarna i en traditionell japansk hem är gjorda av Shoji skärmar, så att rummen är mycket konfigurerbar. De är också öppnas för vindar och solsken i det varma vintermånaderna, samtidigt som stängt under de kallare vinterperioderna. Ett hem byggs från Shoji skärmar är också lätt att bygga om efter en jordbävning.

Rörliga vikskärmar kan också göras i Shoji stil. Dessa skärmar kan användas för att snabbt och enkelt partitionen ett rum eller utrymme, och de viks upp när de inte behövs. Många västerländska hem använder dessa hopfällbara Shoji skärmar är rums accenter, snarare än att bygga skärmarna i ramverket för hemmet. Den lätta designen av fällbara Shoji skärmar gör dem mycket lätta att flytta, och de är i allmänhet mycket robust gång ovikta.

Rispapper är naturligt genomskinlig, och den här egenskapen orsakar Shoji skärmar för att verka för att glöda när ljuset passerar genom dem. Vissa exotiska varianter görs med flerfärgad papper, eller de har målat mönster som även kommer att visas för att lysa med ljuset. I vissa fall kan en Shoji skärm också göras ogenomskinlig, med hjälp av tjockare material eller skikt av papper. Utseendet på en Shoji skärm kan ytterligare förändras genom den typ av trä som används, och hur det behandlas.

Vid val Shoji skärmar för ett hem, bör man definitivt överväga vilken typ av trä som används och stilen av papper som täcker det. Många företag kommer att göra Shoji skärmar till egen ordning, om du har svårt att hitta en skärm som passar dina behov. Det är naturligtvis också möjligt att göra Shoji skärmar hemma, om du är bra på byggprojekt. Detta kan ge dig möjlighet att använda icke traditionella komponenter för en mycket distinkt och individuell Shoji skärm.

  • Shoji skärmar täcks av rispapper.
  • Solljus på sommaren är tillåtet i en Shoji.