Vad är Sargassum?

September 21

Sargassum är en stor tång släkte som föredrar det öppna vattnet i tropikerna, även om vissa arter kan hittas klamrar sig fast stenar närmare land. Medlemmar av detta släkte kallas "Sargassum" av både biologer och lekmän, ett exempel på en situation där det vetenskapliga namnet för något är också dess gemensamma namn. Många människor är bekanta med begreppet Sargassum, tack vare ryktet om Sargassohavet, en uppseendeväckande i Atlanten som har varit ett ämne för diskussion och kommentarer i hundratals år.

Liksom andra alger, är Sargassum en form av alger som har utvecklat en flercellig struktur. Sargassum kännetecknas av långa starkt grenade ormbunksblad som kan göra det verkar nästan lummiga, och många har blåsor fyllda med luft som hjälper dem att flyta. I det öppna vattnet, dessa blåsor hålla Sargassum friflytande nära vattenytan så att den kan fotosyntes energi. I områden med Sargassum är förankrat i botten, dessa blåsor hjälpa tång sträckan mot ljuset, skapa skogar av tång som försiktigt bölja med vågorna.

Det finns ett antal användningsområden för Sargassum. I vissa regioner, till exempel, är det samlas som gödsel. Det är också en näringskälla, särskilt i Japan, där den kan läggas till soppor och jäst med övriga ingredienser i sojasås att skapa en viss smak. Många djur kallar Sargasso hem, eftersom tång ger skydd med dess rikliga ormbunksblad, tillsammans med ett gömställe från rovdjur och en källa till mat.

Sargassohavet är en stor del av Atlanten som ofta är täckt av mattor av denna intressanta tång. Resenärer var inledningsvis mycket förvirrad av regionen, som såg bisarra med mattor av flytande tång på det som ibland var tillräckligt tjock för att kväva en fartygs framsteg, och de antog att andra än tång, Sargassohavet var ofruktsam. Detta är inte, i själva verket är fallet. Tången är värd ett antal djur, och Sargassohavet spelar också en viktig roll i utvecklingen av både europeiska och nordamerikanska ål, som reser till området för att lägga ägg.

Närmare land, sker Sargassum ofta i kombination med andra alger, skapar frodiga jordiska skogar som är fyllda med allehanda fascinerande djur. Sargassum är generellt mörkbrun till grön färg, med många förgreningar ormbunksblad och en något klibbig konsistens. Du kan också höra Sargassum kallas "gulfweed", särskilt i södra USA.

  • Sargassum är en stor tång släkte som föredrar det öppna vattnet i tropikerna.