Vad är en kampanj hatt?

January 20

En kampanj hatt är en stil av huvudbonader som har en bred brätte och hög krona nöp i hörnen, för att skapa fyra symmetriska divots. Dessa kan ofta ses på borrsergeanter, Royal Canadian Mounted Police, scouterna, statliga polistroopers, och den fiktiva ikonen Smokey björnen. Hatten ska inte förväxlas med en kampanj lock, vilket är en mjuk trasa kil stil, som bärs av militär personal över hela världen.

Kampanjen hatten först dök upp i 1840-talet. Amerikanska armésoldater plockade upp stilen från civila när de publicerades i västra landet. De tog stilen tillbaka med dem, och det antogs för officiellt bruk i armén växel i början av 1870-talet. På den tiden kände en svart version var den enda typ av kampanj hatt godkänd för militärt bruk.

När militären började använda stilen, fanns det bara en veck på kronan i hatten. Efter det upptäcktes att den enda veck tenderade att fånga regnvatten, soldater tryckte ofta fler veck i hatten att låta vattnet rinna av. Detta är hur den symmetriska fyra divot utseende, kallas Montana Peak, skapades. Under andra världskriget, USA armén anpassas ytterligare hatten genom att lägga olika färgade sladdar runt kronan som betecknas rang.

Denna stil av hatten används också av Rangers i lokala och regionala parker, liksom i amerikanska nationalparker. Detta utvecklades sannolikt eftersom nationella park rangers var ursprungligen kavalleritroopers, och som sådan, bar en kampanjhatt. I sin tur, när den amerikanska Forest Service debuterade deras maskot, Smokey björnen, den 9 augusti 1944 gav de honom en del av sin uniform - kampanjen hatten. På grund av Smokey popularitet och berömmelse, är stilen ibland kallas Smokey Bear hatt.

Boy Scouts of America använder också hatten som en del av deras uniformer. Den bars av män som grundade scoutrörelsen, Robert Baden Powell och Frederick Russell Burnham. Baden Powell skrev en handbok som heter Scouting for Boys och inkluderade en skiss av den ideala scouting uniform, vilket inkluderade en kampanj hatt. Det har varit en del av den officiella scouterna uniform sedan dess.

Denna typ av hatt kallas ofta som en Stetson, och blev faktiskt gjordes av John B. Stetson företaget. En Stetson och Montana-kulminerat kampanjhatt är dock annorlunda, och bör inte hänvisas till omväxlande. Kampanj hattar ibland också kallas citronpressar eftersom toppen liknar kök gadget som används för att juice citrusfrukter.