Vad är en Parson Chair?

September 15

Även känd som präst stol, är prästen stolen en funktionell och förenklad konstruktion som kan smälta in i många olika typer av inredning. Tvärtemot vad många anser, präst stolar är inte på något sätt har samband med prästerskapet eller prästgårdarna föreskrivs präster från vissa kristna samfund. Istället är namnet härstammar från Parsons School of Design, som ligger i Paris, Frankrike.

Själva designen för en parson stol är nyare än många människor misstänker. Först skapades på 1930-talet, den ursprungliga designen försökte behålla funktion och komfort samtidigt strippa bort överflödigt ornamentik och andra historiska influenser som tenderade att dominera möbeldesigner i tiden. Slutresultatet blev en enkel stol med rena linjer som skulle passa fint i nästan alla områden i hemmet.

Inledningsvis var prästen stolen utformad för att vara en del av en matchad uppsättning inredning. Det vanligaste användnings var som en matsal svit som inkluderade minst fyra stolar och en präst bord. Liksom stolen, är prästen bordet en enkel linjär design som är fri från intrikata scrollwork eller andra designelement. Tillsammans har de två bitar av möbler var idealisk för att skapa en elegant modern look som var något ljus och luftig och ändå behålla naturliga övertoner. Detta i motsats till den tunga matsalsmöbler i början av 20-talet som tenderade att dominera ett rum, ibland till den grad att göra utrymmet känns trångt.

Men prästen stolar blev snabbt favoriter bort från matbordet. Med den bekväma dämpning och enkel design av rygg, armar och ben, blev stolen en idealisk pjäs för att skapa attraktiva läsning skrymslen eller som en enstaka stol undangömt i ett hörn av ett rum. Eftersom prästen stolen saknar så många av de designelement som finns i andra perioden bitar, är det möjligt för stolen att smälta in i nästan vilken typ av rum design. Så länge färgen på dämpning och kroppen är kompatibla med den allmänna systematiken i rummet, det finns en god chans att stolen kommer att se ut som en avsiktlig del av utrymmet. Vissa människor väljer att använda en eller två präststolar som ett sätt att ge en touch av den eklektiska till ett rum, vilket förhindrar inredningen från att titta alltför iscensatta.

Prästen Stolen har förblivit en favorit in i 21-talet. De flesta möbelaffärer bära denna typ av stol med olika val av ytbehandlingar och färger. Som med alla typer av möbler, det finns billigare märken av prästen stol som sannolikt inte kommer att hålla sig väl på lång sikt. Däremot kan en högkvalitativ parson stol lätt pågå i årtionden, även med konstant användning.