Nätverksserverinställning: Multiboot

September 9

Multiboot installationer kan du ha mer än ett nätverk operativsystem (NOS) på en enda dator. Naturligtvis kan bara en av dessa operativsystem köras när som helst. När du startar datorn visas en meny med var och en av de installerade operativsystem som räknas. Du kan välja vilket operativsystem som ska starta från den här menyn.

Multiboot är mest användbar för programutvecklare eller nätverks chefer som vill se till att mjukvaran är kompatibel med ett brett utbud av operativsystem. Snarare än inrättat ett gäng olika datorer med olika operativsystemsversioner, kan du installera flera operativsystem på en enda dator som en dator för att testa mjukvaran.

För produktionsnätverksservrar, men du behöver antagligen inte att ha mer än ett operativsystem installerat.

Om du fortfarande envisas med lastning två eller flera operativsystem på en nätverksserver, se till att installera varje operativsystem i sin egen partition. Även om de flesta nätverksoperativsystem låter dig installera två (eller fler) operativsystem till en enda partition, är inte en bra idé att göra så.

För att stödja två operativsystem i en enda partition, operativsystem måste spela ett riskabelt skal spel med viktiga systemfiler - flytta eller döpa dem varje gång du startar om datorn. Tyvärr kan saker gå fel.

Till exempel, om blixtnedslag och strömmen går precis som NOS byter startfilerna runt, kan du hitta dig själv med en server som inte kan starta någon av dess installerade operativsystem.

Det bästa sättet att skapa en multiboot-system är att installera varje operativsystem i sin egen partition. Då kan du använda en boot manager program att välja den partition du vill starta från när du startar datorn.