Vad är en bukspottskörteln Biopsi?

June 30

En bukspottskörteln biopsi är ett öppenvården kirurgiskt ingrepp, då delar av bukspottkörteln avlägsnas för patologisk undersökning. I de flesta fall är pankreas biopsier görs vid misstanke pankreascancer är; Men det finns andra pankreas störningar och sjukdomar som kan föranleda en biopsi. Proceduren är oftast en samma dag kirurgi.

En pankreatisk biopsi typiskt ordnade efter en pankreatisk massa upptäcks genom ett ultraljud eller MRI. Även om vissa avbildning kan urskilja en tumör från en cysta eller ärrvävnad, andra inte. Dessutom, är det enda sättet att noggrant bestämma huruvida en pankreatisk massa är godartad snarare eller malign, eller noncancerous snarare än cancerös, är genom en pankreatisk biopsi.

Kirurgen använder ultraljud, CT, eller röntgenstrålar för att lokalisera massan. När det ligger, är lokaliserad bedövningsmedel som används för att bedöva området för nålen, som sticks genom huden och styrs in i massan. Nålen drar ut ett prov av bukspottkörteln vävnad för undersökning. En labb bestämmer biopsiresultat och förmedlar dem till läkaren, som delar dem med patienten.

Patienten instrueras att inte äta eller dricka under de åtta timmar som leder till testet. Patienter bör diskutera skriven eller over-the-counter läkemedel med före drift vårdgivare för att avgöra om det fortfarande bör tas på morgonen. När pappersarbetet är klart, är patienten prepped för proceduren. Efter att patienten är registrerad, pre-op förberedelse och biopsi tar vanligtvis totalt 1,5 till 2 timmar.

För patienter som är oroliga, kommer läkaren ordinera medicin för att hjälpa dem att slappna av. Beroende på patientens, kan en pankreas biopsi förfarande orsaka milda till måttliga besvär utan ångestdämpande medicin. Enligt förfarandet, patientens familj möter oftast med läkare för en preliminär rapport, och sedan själva labbrapporten anländer några dagar senare med officiella resultat.

En titthålskirurgi är en annan typ av bukspottkörtel biopsi. Denna procedur är klar medan patienten är under narkos. Kirurgen styr ett teleskop instrument genom ett snitt i patientens buken och ansluter instrumentet till en videoskärm. Detta förfarande gör det möjligt för kirurgen att se bukspottkörteln och omgivande organ. Den tillåter också kirurgen att mäta tumören.

Efter biopsi, de flesta patienter återvänder hem samma dag. De får höra att vila efter behov och återgå till normala dagliga arbetsuppgifter inom en dag eller två. Ibland läkaren begränsar lyft eller aktiviteter som kräver fysisk ansträngning för ett par dagar till en vecka.

  • Problem med bukspottkörteln kan detekteras via ultraljud.
  • Lab tekniker kommer att avgöra biopsiresultat och utvärderingsresultaten för läkaren.
  • Bukspottkörteln körtel stöd i matsmältningen och producerar insulin.
  • En bukspottkörteln som inte fungerar på rätt sätt kan orsaka uppsvälldhet och vattnig avföring.
  • Delar av bukspottkörteln tas bort under en bukspottkörtel biopsi vid misstanke cancer.