Vad är Bandeja Paisa?

July 4

Bandeja Paisa är en colombiansk maträtt känd för att ha en matris av kött i en platta. Den är uppkallad efter en gemenskap av människor som heter "Paisa", som bor i Anderna. Sådan är populariteten av måltiden att det har blivit känt som Colombias nationalrätt. Bandeja Paisa är också känd under andra namn, såsom bandeja Antioquena, bandeja Montanera eller bandeja Arriero.

". Paisa platter" Ordet "bandeja" är översatt som "platta", så skålen Bandeja Paisa kan bokstavligen betyda en Vid tidpunkten Colombia koloniserades ades Paisa personer anställda vanligen som bönder, arbetare och "arrieros" - djur herdar som skulle resa långa resor för att transportera förnödenheter. För att förbereda sina mödosamma uppgifter och tröttsamma resor till och från fjällen, skulle arbetarna bära en generös portion lunch för att ge dem den energi de behöver under dagen. Lunchen skulle i första hand av proteiner och kolhydrater, som båda kan tillfreds en trött arbetare aptit.

Bandeja Paisa terar typiskt ett sortiment av köttprodukter, såsom fläsk beläggningar, chorizo, och vissa pulveriserad nötkött. En annan fläsk viand, oftast tillagad med röda bönor, ingår också, liksom chicharon, eller ett sidfläsk stekt till en skarp. Ägg också lägga till innehållet i skålen proteinet, som normalt stekt sunny side up. Blodpudding, eller koagulerat blod korv, är också en vanlig ingrediens i måltiden, troligen en påverkan från spanska eller engelska köket. Moderna versioner av skålen kan ha grillat nötkött i stället för den pulvriserade typen.

För kolhydrater, har Bandeja Paisa vanligtvis en enorm portion vitt ris, en basföda för colombian och för många latinamerikanska och asiatiska länder. Skålen innefattar även arepa, en majsmjöl patty liknar tortilla. Stekt Kokbanan och avokado gör oftast upp fruktelementen. Den hogao sås - en många-kryddad colombianska sås - sätts sedan för att binda smaker av alla ingredienser. I vissa tillfällen, det Bandaja Paisa innehåller också vissa panela ost och en majs-derived dryck som kallas "mazamorra" som sidorätter.

Alla ingredienser är traditionellt placerade på bara en "bandeja", men moderna versioner av Bandeja Paisa har observerats att tjäna ingredienserna i flera små plattor. Ibland är en sallad också fungerat som en del av sidan skålen. Skålen är en rejäl måltid, men vissa dietister säger att det kan innehålla för många kalorier eller kilojoule.

  • Blod korv, som ibland ingår i bandeja paisa.