Vad är bomullsexsudat?

December 20

Bomullsexsudat är gula eller vita flockig artefakter som uppstår på ytan av näthinnan, eller den del av ögat som kan upptäcka, bearbeta och sammanfatta ljusinformation för hjärnan. Retinal fläckar bildas efter blodflödet till näthinnan är blockerad. Dessa enheter vanligtvis inte skadar vision och ofta naturligt resorberas av ögat. Det finns många sjukdomar och infektioner som kan leda till produktion av dessa fläckar, men de vanligaste orsakerna till detta tillstånd är diabetes och högt blodtryck. Förekomsten av dessa fläckar är en indikation på den avancerade utvecklingen av dessa sjukdomar och är ett tecken på att dessa sjukdomar måste mer aggressivt behandlas för att kontrollera deras effekter.

Näthinnan är sammansatt av skikt av celler som samlar ljusinformation och överföra denna information via ganglieceller tillbaka till hjärnan. Bomullsexsudat består av cytoplasmiskt material som har läckt ut från ganglieceller på ytan av näthinnan. Det förmodas att detta material läcker från ganglieceller efter en sjukdom eller infektion orsakar den känsliga blodflödet till näthinnan som skall blockeras. Som cytoplasma materialet utstrålar från de skadade ganglieceller, tar det på fluffigt, ullig utseende av bomull eller ull som har gett detta villkor dess namn.

Normalt behöver bomullsexsudat inte minska vision och inte kräver direkt behandling. I själva verket har de flesta patienter inte ens vet att de har dessa objekt i ögonen tills en ögonbotten tentamen utförs för att utvärdera hälsan av ögonen. Dessa retinala artefakter är dock ett tecken på sjukdom eller infektion som allvarligt har nedsatt blodflödet till näthinnan. Om sjukdom eller infektion som har skadat den retinala blodtillförseln och orsakade dessa fläckar inte identifieras och behandlas, då mer allvarliga ögonproblem kan utvecklas.

De vanligaste orsakerna till dessa retinal artefakter är diabetes och högt blodtryck sjukdomar, eller högt blodtryck. När åtta eller fler bomullsexsudat observeras i ett öga, är den potentiella inverkan av diabetes eller högt blodtryck anses svår, och omedelbara åtgärder för att kontrollera dessa medicinska problem krävs. Om sjukdomarna inte förvaltas bättre, kommer de att ha en skadlig fysiologisk effekt på näthinnan. Förekomsten av bomullsexsudat i en patient infekterad med humant immunbristvirus är en indikation på att infektionens svårighetsgrad är betydande. Andra medicinska tillstånd och infektioner som kan producera dessa bomullsliknande artefakter inkluderar svår blodbrist, bindvävssjukdomar, och leptospiros.

  • Om blodflödet till näthinnan är blockerad, kan en person se bomullsexsudat.
  • Högt blodtryck är en av de vanligaste orsakerna till bomullsexsudat.