Vilka är de vanligaste orsakerna till smärta i nedre buken?

December 4

Endometrios, vilket är en onormal tillväxt av celler som bara drabbar kvinnor, är bland de vanligaste orsakerna till smärta i nedre buken. Andra vanliga orsaker påverkar både män och kvinnor och inkluderar klamydia, en sexuellt överförbar sjukdom (STD), och cystit, en inflammation i urinblåsan. Ibland kan en man eller en kvinna kan också utveckla smärta i nedre delen av magen på grund av divertikulit, en inflammation i en påse i tarmen. Eftersom denna smärta kan orsakas av en mängd olika villkor, dock kan en enskild nytta söka läkarvård för oförklarlig smärta.

Endometrios är en av de vanligaste orsakerna till smärta i nedre buken. Endast drabbar kvinnor, är endometrios ett tillstånd där celler som liknar de som kantar livmodern växer utanför livmodern. Exempelvis växer cellerna ofta på en kvinnas fallopian trimmar, äggstockar, och den yttre delen av livmodern. De kan också växa på slemhinnan i ett womanâ € s bukhålan och hennes tarmar. Även mindre vanliga, kan livmoderhalsen, slidan och urinblåsan påverkas också.

Många kvinnor som har endometrios upplever inte symptom på sjukdomen. När en kvinna gör upplever symtom omfattar dock de ofta smärta i nedre delen av magen och svårigheter att bli gravid ett barn, i de flesta fall, den buksmärtor orsakade av detta tillstånd sammanfaller med en womanâ € s menstruation. Men ibland en kvinna med endometrios upplever också smärta vid samlag, bäcken tentor, tarmrörelser, och urinering.

Klamydia är också bland de vanligaste orsakerna till smärta i nedre buken. Villkoret är en bakteriell STD och orsakar en rad symptom, däribland lägre buksmärtor och smärtsam urinering. En kvinna med detta tillstånd kan också uppleva en onormal vaginal ansvarsfrihet och märker smärta vid samlag. En man med villkoret, å andra sidan, kan notera ett utsläpp som kommer från hans penis och lider av smärta i testiklarna. Tyvärr har vissa människor med denna STD inte utvecklar symtom på det och kanske inte vet att de behöver behandling.

De vanligaste orsakerna till smärta i nedre buken inkluderar även blåskatarr. Ofta resultatet av en urinvägsinfektion, är cystit orsakas av bakterier och markeras av inflammation i urinblåsan och ibland urinröret, vilket är röret som transporterar urin från urinblåsan till utsidan av kroppen. Symtom på cystit inkluderar lägre buksmärtor; svår och smärtsam urinering; grumlig, illaluktande urin; och blod i urinen. Feber kan förekomma också. Cystit kan påverka både män och kvinnor, men det påverkar oftare kvinnor.

En individ kan också utveckla smärta i nedre delen av magen på grund av en påse som bildas i sin tarmväggen och sedan blir inflammerad. Denna onormala påse kallas en divertikel och oftast drabbar tjocktarmen. Symptomen av tillståndet inkluderar svår smärta som utvecklar plötsligt i det nedre vänstra delen av buken, illamående och kräkningar, förstoppning, och feber. Mindre vanligt, kan buken uppblåsthet och rektal blödning.

  • Inflammation i urinblåsan kan orsaka smärta i nedre buken.
  • En individ kan också utveckla smärta i nedre delen av magen på grund av en divertikel som bildas i den stora tarmväggen och sedan blir inflammerad.
  • Klamydia är en av de vanligaste orsakerna till smärta i nedre buken.
  • Menstruationer kan orsaka smärta i nedre buken hos kvinnor.
  • Vissa kvinnor med endometrios upplever inga symtom alls, medan andra lider av bäcken och smärta i nedre buken.
  • Ett diagram av det kvinnliga reproduktiva systemet.
  • En bäcken examen kan utföras för att fastställa orsaken till kvinnans lägre buksmärtor.