Vem uppfann Pizza?

December 7

Ingen kan riktigt säga vem uppfann pizza. Pizza hade förmodligen sitt ursprung i förhistorisk tid sedan brödet var en av de första typerna av lagad mat, med degen bakades på heta, flata stenar. De gamla grekerna och egyptierna sägs ha ätit en pizza-liknande mat. Kanske grekerna eller egyptierna är de som uppfann pizza.

Trots dessa tidiga inkarnationer, är Naples anses födelseplats dagens pizza. Neapel är kanske inte staden som uppfann pizza i sin linda, men det utformat en maträtt som fortsätter att påverka världen i dag. Staden Neapel utvecklade platta cirklar av bakad deg täckt av kryddor och örter. Den enkla skålen var populär bland bönderna i det området. Skålen kallades focaccia.

Senare i Neapel, var casa de nanza skapats. Kvinnor tillplattad degen i skivliknande former och placeras resterna ovanpå dem innan baka brödet i ugnen. Denna bonde mat skapades för att konsumeras utan användning av redskap. Det tillät hemmafruar att införliva färska grönsaker i sina måltider utan att slösa gårdagens matrester.

Pizza som såg mer ut som dagens versioner inte dyka förrän på 1600-talet. Detta var på grund av européernas rädsla för tomater. Under det tidiga 1500-talet, spanska conquistadorerna förde tomater tillbaka från Peru och Ecuador.

Tyvärr, européerna ansåg tomater med misstänksamhet, tänkte att frukten kan vara giftiga. I slutet av 1600-talet, européerna vann sin rädsla och började konsumera tomater. Bönder var de första att använda tomaterna på sin pizza.

Världens första pizzeria öppnade sina dörrar i 1738. Restaurangen Neapel kallades Antica Pizzeria Port'Alba. Dess pizzor var tillagas i ugn som används lava från närliggande vulkanen Vesuvius. År 1889, drottning Margherita Teresa Giovanni, hustru till Umberto I, kung av Italien, besökte staden Neapel. En man vid namn Don Raffaele Esposito var ägare till krogen Pietro Il Pizzaiolo och ombads att skapa en speciell maträtt för att hedra drottning Margherita. Han svarade genom att tjäna drottningen en pizza innehåller mozzarellaost och basilika.

Mozzarella var en ingrediens som aldrig tidigare använts på en pizza. Pizzan karaktäristiska röda, vita och gröna färg ekade färgerna av Italiens flagga och Esposito dubbade det Margherita Pizza. Pizza popularitet fortsatte att växa genom århundradena. Italienska invandrare reste till Amerika och förde pizza med dem. År 1905, den första licensierade pizzeria öppnade på amerikansk mark.

Kallade Lombardi s Pizzeria Napoletana, det var beläget i New York City. Den historiska pizzeria existerar än idag. I andra världskriget, amerikanska soldater stationerade i Italien återvände hem till Amerika entusiastiska över den italienska maträtt som kallas pizza. Deras uppskattning för skålen orsakade pizza att växa i popularitet i hela USA

Uppfinningen av den första pizza-liknande matrester höljt i dunkel. Det är tveksamt om historiker någonsin verkligen kommer att upptäcka som först beslutat att platta en bit deg och strö mat på toppen innan bakning det. Trots sina mystiska ursprung, fortsätter världen sin kärleksaffär med den läckra, ugnsbakad skålen. Kanske frågan om vem uppfann pizza är inte så viktigt. Det viktiga faktum är att den uppfanns, och människor över hela världen njuta bita i en skiva.

  • Under det tidiga 16-talet, spanska conquistadorerna förde tomater tillbaka till Europa från Peru och Ecuador.
  • En pizza i en ugn.
  • Lava från Vesuvius, som utbröt i 79 CE och täckt Pompeji, användes i den första pizzerian.
  • En italiensk krog ägare skapade Margherita Pizza.
  • Livsmedels historiker tror att basilika var en av ingredienserna på den första "heter" pizza.
  • Ursprunget till pizza kan spåras till Egypten från vilket grekerna tros ha fört platt-bröd maträtt till Italien.