Vad är Pancha Karma?

August 16

Pancha karma eller panchakarma är arm ayurvedisk medicin som fokuserar på att eliminera sjukdomen. I ayurveda, det finns två aspekter på medicinsk praxis. Den första innebär att upprätthålla god hälsa, och den andra handlar om behandling av sjukdom, inklusive pancha karma: den aktiva eliminering av sjukdomen när den visas. Pancha karma behandling använder en serie tekniker för att rena kroppen, med målet att utvisa toxiner som orsakar sjukdomen. Pancha karma också ses som en föryngrande upplevelse, eftersom det återställer hälsa och balans i kroppen.

Det finns tre stadier i pancha karma: den första, förbehandling, involverar förberedelser, med hjälp av Abhyanga, en typ av ayurvedisk oljemassage; en speciell diet; och användningen av terapeutiska ånga för att öppna porerna och börja rengöring av kroppen. Själva behandlingen i sig är nästa steg, som involverar en mängd olika avgiftande behandlingar och sedan patienter genomgår uppföljande vård, vilket kan innebära livsstilsförändringar för att förhindra en upprepning av sjukdomen.

Pancha karma betyder bokstavligen "fem åtgärder", så det borde inte komma som någon överraskning att få veta att fem olika behandlingar är inblandade i pancha karma. Den första är Vamana, kontrollerad kräkningar. Virechana innebär användning av laxermedel för att rensa tunntarmen, medan basti använder lavemang för att rengöra tjocktarmen. I Nasya behandlingar, är örter appliceras genom näsan, medan raktamokshana kräver terapeutisk åderlåtning. Utanför Indien, utövare är mer benägna att förskriva andra behandlingar i stället för raktamokshana.

De behandlingar som används i pancha karma varierar beroende på patienten och hans eller hennes tillstånd. Ayurveda bygger på balansering av doshas, ​​eller de tre kroppsliga humors. Därför måste varje patients enskilt fall bedömas. De flesta patienter har en dominerande dosha, men inslag av andra doshas är också involverade, och behandlingen måste föra doshas i harmoni med varandra.

Som fallet är med traditionell kinesisk medicin, har Ayurveda inspirerat medicinsk behandling i andra regioner i världen. Isolerade pancha karma tekniker ofta erbjuds av alternativ medicin utövare, ibland utan patienterna den vård och omsorg skulle få från en ayurvedisk läkare. Eftersom Ayurveda bygger på ett komplext sammankopplat system och hela kroppen förhållningssätt till wellness, isolera aspekter och tillämpa dem oberoende kan inte alltid ge goda resultat.

Människor som är intresserade av ayurveda bör söka behandling från en legitimerad läkare, helst en som har utbildats i Indien, där normer för utbildning och certifiering är standardiserade. Flera branschorganisationer ayurvedisk läkare finns runt om i världen att erbjuda remisser och rekommendationer.

  • Den förberedande steg för pancha karma använder en ayurvedisk oljemassage.