Vad är xeros?

July 3

Xeros är den medicinska termen för att beskriva torr hud. Tillståndet uppstår när det yttre lagret av huden förlorar fukt, vilket orsakar råhet, klåda och rodnad. De vanligaste områden som påverkas av xeros är ansikte, underarmar, händer, underben och fötter, även om det kan visas var som helst på kroppen. Individer som utsätts för höga halter av solljus och luftföroreningar är mer benägna att utveckla torr hud, och problemet verkar oftare på vintern, när den relativa luftfuktigheten är lägre.

Äldre människor utvecklar ofta xeros, eftersom det yttre lagret av huden blir mindre kunna hålla fukt med åldern. Vissa receptbelagda läkemedel kan också orsaka tillståndet genom att ändra den kemiska sammansättningen i huden. Andra vanliga orsaker är att använda hårda tvålar och rengöringsmedel, ofta bada i varmt vatten och genetiska arv.

Symptomen på xeros är lätta att känna igen och inkludera klåda, fjällning fläckar på huden, som ofta förvärras under vintern eller i områden med låg luftfuktighet. I svåra fall, kan huden börjar spricka, vilket kan leda till allvarligare problem. Om irriterande anger sprickorna i torr hud, rodnad, svullnad, fjällning och lokaliserad smärta kan uppstå. Detta är en indikator på eksem, en kronisk, återkommande, inflammatorisk hudsjukdom som kräver läkarvård.

Xeros är typiskt en obotlig sjukdom, men symtomen kan styras med rätt hudvårdstekniker. Bada eller duscha endast en gång per dag, med hjälp av återfuktande tvål med få kemiska tillsatser och bär kläder gjorda av naturmaterial kan bidra till att minska frekvensen av utbrott. En luftfuktare i hemmet kan också bidra till att minska torr hud, samt att använda en daglig fuktighetskräm på områden som är mest utsatta för xeros.

Återfukt som innehåller petroleum eller lanolin är bäst, eftersom dessa ingredienser fälla och håll fukten i huden. Individer som är känsliga för xeros bör tillämpas fuktighetskräm generöst och ofta, särskilt efter bad, simning eller vara utomhus i kallt väder under långa tidsperioder. Hudvårdsprodukter som innehåller alkohol och parfym är mer benägna att torka ut huden och bör undvikas.

I sällsynta fall kan receptbelagda produkter vara nödvändigt att kontrollera xerotic hud. Krämer som innehåller höga halter av mjölksyra eller glykolsyra hålla huden fuktig och bidra till att undanröja smärtsamma skalor. Receptbelagda produkter som innehåller urea, en organisk förening som produceras av kroppen när proteinet metaboliseras, kan också användas för att återfukta den torraste hudytor. Om huden blir röd, svullen eller smärtsamma på grund av xeros, kan en läkare ordinera kortikosteroid salva som kommer att minska dessa symtom.

  • Xeros kan karakteriseras av rodnad, klåda, och ojämnheter i huden.
  • Hårda tvålar och varmvatten kan förvärra xeros eller torr hud.
  • De äldre är särskilt känsliga för att utveckla torr hud.
  • Händerna är vanligen påverkas av xeros.
  • Vissa mjukgörande lotion och krämer som motverkar xeros görs med petroleum eller lanolin.