Vad är Folkdans?

September 15

En folkdans är en serie fysiska rörelser som åtföljs i de flesta fall av musik, och som avser de vanliga människor inom en viss kultur. Danser tenderar att växa fram spontant och blivit populär bland den allmänna befolkningen, som inte har några formella regler som någon kan överväga dem giltiga. De fångar rådande värdena för majoriteten av medborgarna oavsett social ställning eller ekonomisk status. Vid sitt bästa, de förkroppsligar element som är unika eller åtminstone ett tecken på en viss kultur samtidigt dela några breda egenskaper med danser som utvecklats i andra kulturer.

Skapad av Folk

Flera grundläggande egenskaper brukar gälla för en folkdans, varav den första är att en grupp människor inom en viss gemenskap, inte en koreograf, skapar det. Oreglerat av en central myndighet, är det öppet för alla som vill delta och är inte exklusivt för en sektor av befolkningen. Det är fortfarande ren och unik som ett resultat av mass populära samtycke snarare än privilegium. I denna mening är det liknar mer moderna former av dans, såsom gata eller folkmun dans. Medlemmar av eliten får avstå deltagande i vissa regioner, trots denna icke-exklusivitet, visning danserna som alltför vanligt eller rå, oavsett hantverk.

Att grupper av människor spontant utvecklar denna fysiska konsten innebär att en folkdans i allmänhet inte tänkt för scenen. Formalisera det på ett sådant sätt som gör dansen mer exklusiva och begränsningar som kan ta del. När dansen klart har fastställts under en tid kan dock människor ordna tillfälliga formella föreställningar i syfte att mer organiserade fester eller att höja den kulturella medvetenheten.

Ursprung och Tradition

Den andra egenskapen är att ursprunget är äldre generellt explosionen av mekaniserade industrin i 19-talet, vilket är en stor skillnad punkt från streetdance. Det är inte föremål för trademarking eller copyrighting som följd. Detta innebär att människor fritt kan delta i eller skapa annan underhållning baserad på dans utan att söka tillstånd från andra parter.

Även ett visst utrymme för allmän tolkning och innovation finns, grunderna i en folkdans oftast har förblivit intakt genom flera generationer. Vissa är vidare i årtionden eller århundraden genom demonstration och muntliga traditionen ensam. Kulturer som ytterligare vill bevara en dans i sin ursprungliga form kan också göra en insats för att arkivera dansen genom foton, videor och detaljerade textinstruktioner. Dessa insatser är mest aggressiva för särskilda danser som riskerar att försvinna, men de förekommer också när en människor har en önskan att utbilda sina medlemmar eller utomstående samfund om traditioner och konst som är gemensamma för regionen.

Att lära sig dans

Det är också standard för denna typ av dans för att vara lätt eller välkänt nog att vem som helst kan lära sig att göra det. Det ISN ofta € t nödvändigt att ha formell utbildning i dansen, med observation och lite grundläggande försök och misstag ofta låta folk snabbt delta. För dem som vill ha en mer professionell eller organiserad förhållningssätt, många dansstudior, dansklubbar, och kulturföreningar erbjuder klasser i grunderna i folk stil och teknik. Fördelen med att använda ett av dessa alternativ är att ledare eller instruktörer kan också ha ytterligare utbildning på fysiologi och dans säkerhet.

Folk vs. Religiös dans

Samma kulturella element och rörelser kan finnas i både folkdanser och danser för religiösa riter, men i de flesta fall, folk i allmänhet anser att dessa två typer av uttryck för att vara separata. Den dansande gjort i religiösa riter tenderar att utföras av några få utvalda och typiskt erbjuder inte öppet deltagande, vilket bryter med folkanda. Folk danser är mer sannolikt att utföras vid fester som födelsedagar, festivaler, och annan offentlig, sekulära evenemang.

Musik

Som med andra danser, är folkdanser baserade på specifika rörelsemönster. För att upprätthålla dessa mönster och håll med avsikt av dansen, människor ofta ihop folkdanser med traditionella folkvisor. I vissa fall är det sång och dans så kulturellt sammanflätade att de nästan alltid utförs tillsammans. Dansen kan vara känd av titeln på låten, i dessa fall, eller människor kan referera låten genom en kort del av danssekvens. I verkligt autentiska föreställningar, kan artister anställa professionella musiker som spelar låtarna på tidstrogna instrument.

Uppsättningar

Organiserade evenemang för denna typ av dans kan vara upp till flera timmar eller dagar. Varje enskild dans brukar kort dock oftast spänner bara några minuter. Den här gången står den period under vilken folkmusiker spelar en medföljande låt. Dansare får ihop liknande danser och sånger tillsammans för att göra längre avsnitt av en prestation.

När människor organiserar formella föreställningar, dräkter och tillbehör i allmänhet är förväntade höjdpunkter. Färgerna är ofta mycket levande, och allt som används i dansen är att få uppmärksamhet, öka dess äkthet, eller lägga till mer blixt och överklagande. Poster som används får inte vara dyrt, men de kan ta tid att skaffa eller göra, och de brukar inte objekt deltagarna skulle bära eller använder varje dag.

Dansa som en Window in i en kultur

Tack vare omfattande invandring och kolonisation i århundraden tidigare, människor av många nationer har chansen att bekanta sig med minst en folkdans. Många människor i både den gamla världen och den nya ofta lätt känna igen tysk folkdans, till exempel. Medan mycket olika i stil och omfattning, kommer en filippinsk och en ungersk folkdans erbjuda några insikter i kultur och historia i varje land. I denna mening kan lära sig om folkdanser expandera en persona € s globalt perspektiv. Det kan också hjälpa någon assimilera in i en ny region.

Folk Dans som övning

Som med andra aktiviteter som kräver rörelse, kan dans i folktraditionen vara utmärkt fysisk träning. Detta är beroende på de exakta rörelserna som krävs av dans och hur länge det varar, dock. Många danser ger konditionsträning eftersom eventuella tillbehör som används allmänt är inte tung nog att betraktas motståndsutbildningsverktyg. Detta kan göra deltagandet ett bra alternativ för människor som funderar på att gå ner i vikt och tona kroppen utan att nödvändigtvis sammanslagningen högst.

  • Folkdans åtföljs ofta av musik, och har inga formella regler.
  • Organiserade, formella folkdanser inkluderar oftast traditionella dräkter.
  • Folkdanser utförs vanligen för att främja kulturell medvetenhet.