Vem Är Jane Eyre?

September 16

Jane Eyre är en av de grundläggande feministiska romaner av början av 19-talet, skriven av Charlotte Bronte. Titeln karaktär, Jane Eyre, är en ung föräldralös i början av romanen, som lever med sin grymma moster och syskon. Efter Eyre upprepat missbrukas i händerna på sin moster och manliga kusin, är Jane skickas till Lowood School, modellerad på en välgörenhetsskola som Charlotte Bronte och hennes systrar deltog.

Det första året på Lowood är full av förödmjukelse för Eyre som hon ofta svalt, förnedrad av lärare, och behandlas med grymhet av äldre elever. Hon bildar en tidig vänskap med Helen Burns som kommer att dö av tuberkulos. Helen död åtminstone, förvandlar skolan till en mer beboelig plats, och Jane lär de färdigheter som behövs för att bli en guvernant och stödja sig.

Jane Eyre motstår tidigt konvention och hävdar nödvändigheten av hennes förmåga att tala och tänka fritt. Som ny guvernant, bär hon på en repartee med sin nya arbetsgivare, Mr Rochester, som kommer att leda till de två falla i kärlek. Jane är också en ivrig målare, och många känner henne beskrivna målning representerar mäster foreshadowing på Bronte s del.

Genom dialog med Rochester, Eyre anges klart att hennes äktenskap med honom inte kommer att göra henne under honom. I själva verket mycket av sin dialog efter deras förlovning refererar bordeller, seraglios och liknande, som förebådar den kommande åtgärder, samt ge Bronte ett sätt att diskutera läget i den viktorianska kvinnan i äktenskapet.

Tyvärr är Mr Rochester faktiskt gift med en galen kvinna, som upptäcktes på morgonen den Eyre planerade äktenskap. Eyre flyr huset snarare än att vara på något sätt inblandad i en lössläppt förhållande med Rochester, mycket i linje med de klassiska gotiska romaner av tiden.

Eyre gör henne vägen till en familj som serendipitously visar sig vara hennes släktingar på sin fars sida. Där hittar hon stor sällskap i hennes två kvinnliga kusiner, och stor frustration i sin manliga kusin, St John. St John önskar henne att gifta sig med honom och fortsätta missionsarbete med honom i Indien.

Eyre vägrar äktenskapet trots S: t Johannes enormt tryck för att hon fortfarande älskar Mr Rochester, och hon anser att det är fel att gifta sig utan kärlek. Återigen, håller hon sin egen moraliska kompass. En chans arv faller till Jane, som hon gärna delar med sina kusiner.

Äntligen Eyre bestämmer att ta reda på vad som hänt med Mr Rochester, och gör hitta honom. Han är blind, efter hans vansinniga fru försökte bränna ner hans hus, och tog livet av sig. Rochester är nu fri att gifta sig och Jane kommer inte ta ett nej.

Under hela Jane Eyre, har en porträttet av en oberoende och beslutsam kvinna. Till skillnad från många klassiska hjältinnor är Jane visserligen "vanligt". Men det är hennes sinne och hennes ande, som lockar Mr Rochester och slutligen tar henne till ett lyckligt äktenskap vid romanens slut.

Bronte roman var något populärt under sin livstid, men de flesta föredrog Wuthering Heights, hennes syster Emily arbete. Med tiden har dock vikten av Jane Eyre förmörkade Wuthering Heights. Även om båda romanerna är lämpligt gotiska, är Jane Eyre delvis avhandling om den intellektuella och emotionella jämställdhet mellan kvinnor och män. De flesta feministiska kritiker tenderar att känna att Jane Eyre är en viktigare roman i kanon kvinnolitteratur.

  • Jane Eyre är skriven av Charlotte Bronte.