Cisco Networking: Använda Telnet

October 31

Om du behöver fjärrstyra din Cisco switch, kommer du att kunna välja mellan Telnet och Secure Shell (SSH). Det finns faror med att använda Telnet, skickar den data över nätverket i klartext, vilket gör Telnet mindre säker jämfört med SSH. Vissa människor kommer att göra en motivering för Telnet, och om de kör det endast inom ett säkrat nätverkshantering, sedan några av de risker faktiskt minskas.

Trots riskerna, bör du veta hur Telnet fungerar och hur man administrerar det, och hur man gör inställningen. Telnet åtkomst omkopplaren genom Virtual Terminal hamnar eller vtj portar. För att se om du ställa upp med vtj portar på din switch, använd följande kommando:

Switch1> möjliggöra
Lösenord:
Switch1 # show kör-config | inkluderar linje vtj
linje vtj 0 4

Den fjärde raden i föregående kod indikerar att det finns fem vtj portar på switchen, numrerade från 0 till 4. Detta innebär att upp till fem samtidiga Telnet-anslutningar kan vara värd samtidigt på strömbrytaren. Chansen att ha fem nätverksadministratörer gör anslutningar till denna växel samtidigt är något låg.

Om du vill veta hur många anslutningar din switch kommer att stödja, använd följande kommando för att ta reda på.

Switch1> möjliggöra
Lösenord:
Switch1 # configure terminal
Ange konfigurationskommandon, en per rad. Avsluta med CNTL / Z.
Switch1 (config) #line vtj 0?
<1-181> Senaste Radnummer
<Cr>

Den föregående utgång berättar att övergången kommer att stödja upp till 182 totalt vtj hamnar, men jag kan konfigurera den till så lågt som 1 port genom att sätta in en vagnretur (tryck Enter).

För att ställa in lösenord för Telnet eller vtj port, använd följande kommandon.

Switch1> möjliggöra
Lösenord:
Switch1 # configure terminal
Ange konfigurationskommandon, en per rad. Avsluta med CNTL / Z.
Switch1 (config) #line vtj 0 4
Switch1 (config-line) #Password vtypass
Switch1 (config-line) #exit
Switch1 (config) #exit

Notera utseendet på linjen Configuration läget prompt (config-line). Detta är första gången du har sett detta i denna bok. Linje Configuration Läge konfigurerar olika kommandoradsgränssnitt, såsom konsolen och virtuella terminalportar (vtj).

Att ha tillgång till växeln för Telnet, måste du ange både en aktivera lösenord och Telnet lösenordet i din konfiguration.