Vad är Skivepitelcancer?

August 17

Skivepitelcancer är en mycket vanlig form av hudcancer som vanligtvis är godartade, särskilt om det upptäcks tidigt. I nästan 97% av fallen, kan cancern skäras och patienten kommer återhämta sig helt. I andra fall har denna cancer potential att metastasera, sprider sig till andra delar av kroppen och skapar allvarliga hälsoproblem.

Detta karcinom angriper epitelet, det övre lagret av huden. Epitelet har speciella celler kända som squamous-celler som är tillplattade, och i tvärsnitt, liknar de skalor. Dessa celler utför ett antal viktiga funktioner för kroppen, som att främja gasutbyte. Förutom att visas på huden, kan skivepitelcancer även angripa skvamösa celler i andra delar av kroppen, såsom inre organ, tungan, och så vidare.

Det första tecknet på skivepitelcancer är vanligtvis en rodnad, fjällande plåstret på huden. Ibland kan en knöl eller knuta kommer att utvecklas. När fjällande patch uppslag, börjar att bilda lesioner och en tjock skorpa. Om de tillåts sprida, kan tillväxten äta i de omgivande cellerna, vilket orsakar omfattande vävnadsförlust. Om det råkar vara elakartade, kan det spridas till inre organ och resten av kroppen.

Behandling för skivepitelcancer innebär total excision av cancer. Många läkare skär helt enkelt cancern ut, men det kan också frysas eller brännas bort. De flesta läkare vilja att se till att marginalerna är rena, och de kan ta en biopsi för att bekräfta att patienten hade skivepitelcancer, och att cancer har varit fullt avlägsnats. Den biopsi kommer också att testa att avgöra om cancer var på plats, vilket innebär att det bara skulle attackera ytskikten eller invasiv, med potential att sprida sig.

Den största riskfaktorn för skivepitelcancer, tillsammans med andra hudåkommor såsom basalcellscancer och melanom, är blek hud och frekvent solexponering. Exponering för vissa kemikalier kan också öka risken. Om du har ljus hy, bör du skydda dig mot hudcancer genom att tillämpa lämpliga solskyddsmedel, och skärm dig från solen med breda brätten hattar och löst sittande långa plagg. Kom ihåg att även när vädret är mulet, kan skadlig UV-strålning fortfarande tränga!

  • En biopsi kan avgöra om cancer var på plats, vilket innebär att det bara skulle attackera ytskikten - eller invasiv, med potential att sprida sig.
  • Tillämpa solkräm regelbundet kan skydda en ljushyade personer från hudcancer.
  • Människor som har en ljus hy är särskilt utsatta för skivepitelcancer.
  • Skivepitelcancer är vanligt förekommande på områden av kroppen som ofta utsätts för solljus.