Vad är inblandad i en Molar Rotfyllning?

June 8

Ett molärt rotkanal utförs av en tandläkare eller endodontist och innebär avlägsnande av pulpa av en molar, eller tillbaka tand. Detta kan vara nödvändigt på grund av en infektion av tanden, en böld eller fysiskt trauma till tanden. Proceduren utförs normalt i tandläkarens rum, under lokalbedövning, och kan kräva ett antal besök, beroende på tanden och skadan. Om det görs bra, bör det inte innebära alltför stora smärtor, om något.

Tanden består av tre delar: en yttre hårt skikt av emalj, en något mjukare inre skikt av benliknande material som kallas dentin, och den inre kanalen, som innehåller vad som kallas mjuk massa. Det är i själva verket inte riktigt pappersmassa, men faktiskt blodkärl och nerver som går ner roten eller rötter av tanden och gå tandköttet och käken. Beroende på tanden, kan det finnas en eller upp till fyra kanaler per tand.

När det krävs ett molärt rotfyllning, har massan av den molära skadas, antingen genom karies, infektion eller trauma. Karies uppstår vanligen på grund av brist på tandhygien och kan i de flesta fall, undvikas. Munnen är fylld med bakterier som hjälper till att bryta ner maten. Medan bryta ner kolhydrater och socker, bakterierna producera syra, som kan kombinera med partiklar av mat för att producera plack, en klibbig film som täcker tänderna. De plack skadar emaljen och kan så småningom låta bakterier genom, vilket kan orsaka infektioner.

I vissa fall kan en abscess bildas i tanden, vilket kan behöva antibiotikabehandling före ett molärt rotfyllning utförs. Trauma, också, såsom ett slag mot käken, kan orsaka skada på tanden och exponering av nerven, vilket nödvändiggör en molär rotkanalen. Symtom på en infektion eller utsatt nerv inkluderar ömhet när man äter eller dricker varm eller kall mat, svullnad av tandköttet eller kinden, och smärta.

En molar rotfyllning kan ta ett par timmar. Röntgenbilder tas av den infekterade tanden för att fastställa hur många kanaler är närvarande och där arbetet kommer att ske. Molarer kan ha 03:58 kanaler och kan kräva flera besök. I vissa fall antibiotika kan ges före, under eller efter det molära rotfyllning förfarande.

Lokalbedövningsmedel administreras runt det område där den molära rotkanalen kommer att utföras. Tanden öppnas därefter upp och den mjuka massan avlägsnas fullständigt. Rotkanalerna är i allmänhet mycket små, så tandläkare använder vanligtvis en fil att utöka området och göra det ännu innan det fylls. Om den molära rotkanalen utförs över ett antal besök, kommer temporära fyllningar göras. En liten mängd antibiotikum kan införas i kanalen för att förhindra ytterligare infektion.

När proceduren är klar, kommer tandläkaren brukar sätta en krona på tanden. Det molära rotkanal kan orsaka tanden att vara något svagare än andra tänder, och kronan bör förhindra ytterligare skador. Under och efter rotbehandling, ska patienten se till att inte äta något för hårt eller klibbigt, tills kronan är klar. Viss smärta kan upplevas för en liten stund efter, för vilken smärtlindring kan förskrivas.

  • En molar rotfyllning kan ta ett par timmar att slutföra.
  • Röntgenstrålar är en komponent i ett molärt rotkanalen.
  • Dikväveoxid används ibland under en rotfyllning förfarande.